Bonviváni pre Varimespolu.sk: Čokoládové košíčky s jahodami

Bonviváni pre Varimespolu.sk: Čokoládové košíčky s jahodami

Na prvý pohľad možno vyzerajú ako malý „piplačkový“ dezert, ale práve to je na nich čaro – ukazujú, že sme si dali záležať. Keď chceme niekoho potešiť, urobiť dojem alebo jednoducho vyjadriť, ako veľmi nám na ňom záleží, trochu námahy je krásnym gestom. Chrumkavá čokoláda, svieži krém a šťavnaté jahody vytvárajú dokonalý kontrast chutí aj textúr. Môžete si ich prispôsobiť podľa seba: namiesto jahôd použiť maliny, namiesto kyslej smotany mascarpone alebo si upraviť sladkosť podľa chuti – od jemného medového náznaku až po sladší variant s cukrom.

Na čokoládové košíčky

  • 100 gčokoláda na varenie (minimálne 50 % kakaa)

  • 1 PLkokosový olej alebo maslo

Na krém

  • 100 gkyslá smotana alebo mascarpone

  • 1/2 kslimetková šťava z polovice limetky

  • 2 PLmed (alebo množstvo podľa chuti)

  • 1 balenievanilkový cukor

Na ozdobenie

  • čerstvé jahody (nakrájané na plátky)

  • vanilkový cukor na posypanie (voliteľné podľa chuti)

  • nastrúhaná limetková kôra

Na prípravu čokoládových košíčkov

  1. Vo vodnom kúpeli (alebo v mikrovlnke) roztopte čokoládu spolu s kokosovým olejom. Miešajte, kým je zmes hladká a lesklá.

  2. Lyžičkou nalejte trochu čokolády do papierového košíčka a pomocou lyžičky alebo štetca ju rozotrite aj po okrajoch.

  3. Košíčky dajte na 10 minút do mrazničky, aby čokoláda stuhla.

  4. Tento postup zopakujte – pridajte druhú vrstvu čokolády, tentokrát sa sústreďte hlavne na okraje, aby boli pevné. Ak chcete mať istotu, že košíčky budú dostatočne pevné, môžete tento krok zopakovať aj tretíkrát.

Na prípravu krému

  1. V miske vymiešajte kyslú smotanu s limetkovou šťavou, medom a vanilkovým cukrom do hladkého krému.

  2. Ochutnajte a podľa potreby doslaďte.

Na naplnenie košíčkov

  1. Do vychladených čokoládových košíčkov tesne pred servírovaním pridajte lyžičku tvarohového krému.

  2. Navrch poukladajte plátky čerstvých jahôd.

Na ozdobenie

  1. Dezert môžete jemne poprášiť vanilkovým cukrom a posypať čerstvo nastrúhanou limetkovou kôrou pre svieži akcent.

Užitočné tipy na vylepšenie

  1. Zmena ovocia: Maliny, čučoriedky alebo dokonca granátové jablko budú rovnako skvelé.

  2. Chrumkavý detail: Pred pridaním krému môžete na dno košíčka pridať nasekané orechy alebo sušienkový základ.

  3. Extra elegancia: Ozdobte lístkami mäty alebo mandľovými lupienkami.

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
Valentín

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.