Bylinková focaccia
Bylinková focaccia je taliansky chlieb, ktorý môžete ozdobiť rôznymi spôsobmi. Pokojne môžete použiť olivy, cibuľu, paradajky alebo cuketu. V čisto bylinkovej verzii sa hodí prakticky ku každému jedlu, ale výborná je aj len tak s pohárom vína.
Ingrediencie
10 gčerstvé droždie
500 ghladká múka
10 gsoľ
1 PLolivový olej
múka na posypanie pracovnej plochy
2 PLnajemno nasekané čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka, rozmarín)
soľ na posypanie
Postup
Droždie rozdrobíme do misky a zalejeme 125 ml vlažnej vody a miešame do úplného rozpustenia droždia. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku so soľou. V múke urobíme jamku, prilejeme drožďovú zmes a pridáme 1 lyžicu olivového oleja. Vypracujeme nelepivé cesto, dáme ho do misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v teple kysnúť do dvojnásobného objemu asi 60 minút.
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a premiesime. Zapekaciu misu vymažeme olivovým olejom. Z cesta vytvarujeme placku, ktorú vložíme do pripravenej nádoby. Pokvapkáme olivovým olejom, ktorý rozotrieme po celom povrchu. Posypeme bylinkami a končekmi prstov olej vtlačíme do cesta. Zakryjeme fóliou a necháme asi 30 minút kysnúť.
Focacciu posypeme soľou a pečieme pri 220 °C asi 15 minút. Po upečení povrch potrieme olivovým olejom a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre