Chrumkavé rybie filé s karfiolovým pyré
V každom súste tohto jedla získate novú a nepoznanú skúsenosť. Chrumkavé rybie filé s karfiolovým pyré, brokolicou a citrónovou gremolatou vám po ochutnaní ešte dlho zostane v pamäti. Určite je to netradičný recept, aj keď na jeho prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, možno skôr iba tú špeciálnu príležitosť. Ak ste doteraz nepoznali gremolatu, ide o taliansku omáčku, ktorú tvoria bylinky, citrón a cesnak. Je tak jednoduchá, že nebudete chápať, ako môže byť tak chuťovo dokonalá.
Na karfiolové pyré
200 gkarfiol (ružičky)
100 gnakrájaný pór (biela časť)
30 gmaslo
80 mlsmotana
Na citrónovú gremolatu
1 ksnajemno nasekaná citrónová kôra z 1 citróna
1 hrsť(vňať) najemno nasekaný plocholistý petržlen + extra na ozdobenie
1 ksnasekaný strúčik cesnaku
Na rybie filety
80 glieskové orechy
400 gfilety bielej ryby s kožou
olivový olej na pokvapkanie
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
200 gbrokolica
Postup
Na karfiolové pyré dáme do hrnca s vodou ružičky karfiolu, nakrájaný pór, maslo a smotanu. Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme domäkka. Potom zmes rozmixujeme dohladka a okoreníme podľa chuti. Tesne pred podávaním pyré prehrejeme.
Na citrónovú gremolatu zmiešame všetky suroviny v miske, prikryjeme a dáme do chladničky, pokým ju nebudeme potrebovať.
Nasekané lieskové orechy opekáme na plechu v rozohriatej rúre 8 až 10 minút, pokým nie sú zľahka tmavšie. Potom ich zabalíme do kuchynskej utierky a necháme v pare asi 1 minútu, aby sme odstránili voľné šupky a necháme ich úplne vychladnúť.
Zahrejeme nepriľnavú panvicu na strednú až vysokú teplotu. Filety z ryby pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme. Filety opečieme kožou nadol asi 3 až 4 minúty alebo pokým nie je koža chrumkavá. Otočíme a opekáme ďalšie 3 až 4 minúty alebo pokým nebude ryba prepečená.
Brokolicu uvaríme v pare, pokým nezmäkne. Na servírovací tanier lyžičkou navrstvíme karfiolové pyré, navrch naaranžujeme brokolicu a na ňu položíme filety ryby. Na rybu položíme časť citrónovej gremolaty a posypeme lieskovými orieškami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre