Chrumkavé rybie filé s karfiolovým pyré

Chrumkavé rybie filé s karfiolovým pyré

V každom súste tohto jedla získate novú a nepoznanú skúsenosť. Chrumkavé rybie filé s karfiolovým pyré, brokolicou a citrónovou gremolatou vám po ochutnaní ešte dlho zostane v pamäti. Určite je to netradičný recept, aj keď na jeho prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, možno skôr iba tú špeciálnu príležitosť. Ak ste doteraz nepoznali gremolatu, ide o taliansku omáčku, ktorú tvoria bylinky, citrón a cesnak. Je tak jednoduchá, že nebudete chápať, ako môže byť tak chuťovo dokonalá.

Na karfiolové pyré

  • 200 gkarfiol (ružičky)

  • 100 gnakrájaný pór (biela časť)

  • 30 gmaslo

  • 80 mlsmotana

Na citrónovú gremolatu

  • 1 ksnajemno nasekaná citrónová kôra z 1 citróna

  • 1 hrsť(vňať) najemno nasekaný plocholistý petržlen + extra na ozdobenie

  • 1 ksnasekaný strúčik cesnaku

Na rybie filety

  • 80 glieskové orechy

  • 400 gfilety bielej ryby s kožou

  • olivový olej na pokvapkanie

  • soľ podľa chuti

  • mleté čierne korenie podľa chuti

  • 200 gbrokolica

Postup

  1. Na karfiolové pyré dáme do hrnca s vodou ružičky karfiolu, nakrájaný pór, maslo a smotanu. Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme domäkka. Potom zmes rozmixujeme dohladka a okoreníme podľa chuti. Tesne pred podávaním pyré prehrejeme.

  2. Na citrónovú gremolatu zmiešame všetky suroviny v miske, prikryjeme a dáme do chladničky, pokým ju nebudeme potrebovať.

  3. Nasekané lieskové orechy opekáme na plechu v rozohriatej rúre 8 až 10 minút, pokým nie sú zľahka tmavšie. Potom ich zabalíme do kuchynskej utierky a necháme v pare asi 1 minútu, aby sme odstránili voľné šupky a necháme ich úplne vychladnúť.

  4. Zahrejeme nepriľnavú panvicu na strednú až vysokú teplotu. Filety z ryby pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme. Filety opečieme kožou nadol asi 3 až 4 minúty alebo pokým nie je koža chrumkavá. Otočíme a opekáme ďalšie 3 až 4 minúty alebo pokým nebude ryba prepečená.

  5. Brokolicu uvaríme v pare, pokým nezmäkne. Na servírovací tanier lyžičkou navrstvíme karfiolové pyré, navrch naaranžujeme brokolicu a na ňu položíme filety ryby. Na rybu položíme časť citrónovej gremolaty a posypeme lieskovými orieškami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Tip redakcie
Ryby
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.