Dhál so špenátom a ryžou
Asi vás prekvapí množstvo použitých prísad do tohto receptu. Dhál so špenátom a ryžou je tradičným indickým jedlom, do ktorého rôzne druhy korenín jednoducho nevyhnutne patria. Za cudzím názvom sa skrýva šošovicová dobrota, ktorá sa dá pripraviť rýchlo, ľahko a je veľmi sýta a zdravá. Ak chcete prejsť na kvalitnú a zdravú stravu, tento recept splní vaše očakávania.
Na dhál
1 PLkokosový olej
1 kscibuľa (nakrájaná nadrobno)
2 strúčikycesnaku
1 a 1/2 PLnasekaný čerstvý zázvor
1 ČLrímska mletá rasca
1 ČLmletý koriander
1 PLmletá kurkuma
800 mlzeleninový vývar
250 gnakrájané bataty
250 gčervená šošovica
1/2 plechovkaolúpané drvené paradajky
soľ
mleté čierne korenie
1/2 kslimetková šťava z polovice limetky
2 hrsťčerstvý špenát
100 mlkokosové mlieko
Na dokončenie
400 guvarená ryža ako príloha
1 ksčervenej chilli papričky nakrájanej nadrobno
thajská bazalka (lístky)
Postup
V stredne veľkom hrnci na kokosovom oleji orestujeme cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu, pridáme 2 prelisované strúčiky cesnaku, zázvor a ďalej restujeme asi 2 minúty.
Do zmesi primiešame všetko korenie, prilejeme 600 ml vývaru, prisypme kocky olúpaných batatov, pridáme šošovicu, paradajky, 1 lyžičku soli, štipku korenia, privedieme k varu a varíme asi 25 minút pod pokrievkou. Priebežne podľa potreby prilievame zvyšný vývar.
Akonáhle je šošovica mäkká, primiešame šťavu z limetky, 2 hrste špenátu a prilejeme asi 100 ml kokosového mlieka. Podľa potreby dochutíme korením či limetkovou šťavou, varíme asi 5 minút.
Pripravený dhál podávame s ryžou, ozdobený chilli papričkou a lístkami bazalky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre