Dhál so špenátom a ryžou

Dhál so špenátom a ryžou

Asi vás prekvapí množstvo použitých prísad do tohto receptu. Dhál so špenátom a ryžou je tradičným indickým jedlom, do ktorého rôzne druhy korenín jednoducho nevyhnutne patria. Za cudzím názvom sa skrýva šošovicová dobrota, ktorá sa dá pripraviť rýchlo, ľahko a je veľmi sýta a zdravá. Ak chcete prejsť na kvalitnú a zdravú stravu, tento recept splní vaše očakávania.

Na dhál

  • 1 PLkokosový olej

  • 1 kscibuľa (nakrájaná nadrobno)

  • 2 strúčikycesnaku

  • 1 a 1/2 PLnasekaný čerstvý zázvor

  • 1 ČLrímska mletá rasca

  • 1 ČLmletý koriander

  • 1 PLmletá kurkuma

  • 800 mlzeleninový vývar

  • 250 gnakrájané bataty

  • 250 gčervená šošovica

  • 1/2 plechovkaolúpané drvené paradajky

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1/2 kslimetková šťava z polovice limetky

  • 2 hrsťčerstvý špenát

  • 100 mlkokosové mlieko

Na dokončenie

  • 400 guvarená ryža ako príloha

  • 1 ksčervenej chilli papričky nakrájanej nadrobno

  • thajská bazalka (lístky)

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci na kokosovom oleji orestujeme cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu, pridáme 2 prelisované strúčiky cesnaku, zázvor a ďalej restujeme asi 2 minúty.

  2. Do zmesi primiešame všetko korenie, prilejeme 600 ml vývaru, prisypme kocky olúpaných batatov, pridáme šošovicu, paradajky, 1 lyžičku soli, štipku korenia, privedieme k varu a varíme asi 25 minút pod pokrievkou. Priebežne podľa potreby prilievame zvyšný vývar.

  3. Akonáhle je šošovica mäkká, primiešame šťavu z limetky, 2 hrste špenátu a prilejeme asi 100 ml kokosového mlieka. Podľa potreby dochutíme korením či limetkovou šťavou, varíme asi 5 minút.

  4. Pripravený dhál podávame s ryžou, ozdobený chilli papričkou a lístkami bazalky. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Tip redakcie
Bezmäsité jedlá
Omáčky
India
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.