Domáce maslové makovky

Domáce maslové makovky

Ak si môžete dopriať ten luxus a pripraviť si čerstvé pečivo na raňajky, upečte si domáce maslové makovky a ich vôňa prebudí aj najväčších spáčov. Samozrejme, práca s kysnutým cestom vyžaduje čas, a preto si asi budete musieť privstať. Veríme, že spokojné úsmevy vašich blízkych budú dostatočnou odmenou.

Ingrediencie

  • 20 gdroždie

  • 70 gkrupicový cukor

  • 230 mlmlieko

  • 500 ghladká múka

  • 1 štipkasoľ

  • 4 ksžĺtky

  • 80 gmaslo

  • 1 ksvajce na potretie

  • mak na posypanie

Postup

  1. Droždie rozdrobíme a posypeme lyžicou cukru. Pridáme tretinu teplého mlieka a 2 lyžice múky. Na teplom mieste necháme vzísť kvások, potom pridáme múku, soľ, žĺtky a rozpustené maslo.

  2. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť. Potom znovu prepracujeme a necháme ďalších 30 minút kysnúť. Po nakysnutí rozdelíme na 3 diely a z každého dielu cesta rozvaľkáme guľatý plát s priemerom 25 cm.

  3. Plát pokrájame na 6 rovnakých trojuholníkov. Každý kúsok zrolujeme do tvaru rožteka a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu rožtek zatočíme. Necháme asi 20 minút kysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom.

  4. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Podávame napríklad s maslom a džemom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Raňajky
Dezerty
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.