Domáce maslové makovky
Ak si môžete dopriať ten luxus a pripraviť si čerstvé pečivo na raňajky, upečte si domáce maslové makovky a ich vôňa prebudí aj najväčších spáčov. Samozrejme, práca s kysnutým cestom vyžaduje čas, a preto si asi budete musieť privstať. Veríme, že spokojné úsmevy vašich blízkych budú dostatočnou odmenou.
Ingrediencie
20 gdroždie
70 gkrupicový cukor
230 mlmlieko
500 ghladká múka
1 štipkasoľ
4 ksžĺtky
80 gmaslo
1 ksvajce na potretie
mak na posypanie
Postup
Droždie rozdrobíme a posypeme lyžicou cukru. Pridáme tretinu teplého mlieka a 2 lyžice múky. Na teplom mieste necháme vzísť kvások, potom pridáme múku, soľ, žĺtky a rozpustené maslo.
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť. Potom znovu prepracujeme a necháme ďalších 30 minút kysnúť. Po nakysnutí rozdelíme na 3 diely a z každého dielu cesta rozvaľkáme guľatý plát s priemerom 25 cm.
Plát pokrájame na 6 rovnakých trojuholníkov. Každý kúsok zrolujeme do tvaru rožteka a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu rožtek zatočíme. Necháme asi 20 minút kysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom.
Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Podávame napríklad s maslom a džemom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre