Fašiangový tvarohovo-makový frgál
Mäkký a voňavý fašiangový tvarohovo-makový frgál je typickým koláčom s Valašska, teda hraničnej oblasti Česka. Tento koláč je typický tenkým cestom a skutočne bohatou náplňou. A presne taký si ho pripravíte, ak budete postupovať podľa receptu krok za krokom. Kombináciu tvarohu a maku je doslova nesmrteľná a milujú ju všetky generácie. Frgále sa však pečú aj orechové či napríklad hruškové.
Na cesto
200 ghladká múka
50 gpolohrubá múka
1 štipkasoľ
15 gdroždie
30 gpráškový cukor
100 mlaž 150 ml (vlažné) mlieko
2 ksžĺtky
1 štipkanastrúhaná citrónová kôra
50 groztopené maslo
1 ksvajce na potretie
Na makovú náplň
200 gmak mletý
250 mlmlieko
1 PLkrupicový cukor
1 PLvanilkový cukor
2 PLmed
2 PLrum
Na tvarohovú náplň
2 ksvajce (žĺtky a bielka zvlášť)
500 gtučný tvaroh v kocke
150 gpráškový cukor
1 PLrum
mandle na ozdobenie (polovičky mandlí)
Postup
Obe múky preosejeme so soľou, v zmesi vytvoríme jamku, do ktorej pridáme rozdrobené droždie, pridáme cukor, trochu mlieka a necháme vzísť kvások. Primiešame žĺtky, kôru. Maslo a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, zakryjeme ho fóliou a necháme asi 1 hodinu kysnúť.
Mak dáme do hrnca, prilejeme mlieko a privedieme k varu. Pridáme oba cukry, med a za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 10 minút. Na záver primiešame rum.
Pripravíme tvarohovú náplň. V miske vyšľaháme bielky dotuha. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, cukrom, rumom a na záver pomaly vmiešame vyšľahaný sneh.
Cesto rozdelíme na dve časti a na papier na pečenie vyvaľkáme 2 okrúhle koláče s priemerom 30 cm. Prenesieme ich na plechy, okraje potrieme vajcom a pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou a zrezanou trubičkou nastriekame náplne. Ozdobíme mandľami a necháme pár minút kysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre