Francúzska brioška s hrozienkami a pekanovými orechmi
Táto francúzska brioška s hrozienkami a pekanovými orechmi je prudko návyková. Má krásne žlté cesto, jemne sladké a dokonale mäkké a nadýchané. Takéto potešenie si najradšej doprajete s vrstvou masla a džemu, ale môžete si ju potrieť čímkoľvek sladkým, na čo máte práve chuť. Možno je jej príprava o niečo zložitejšia, v tomto prípade však bude snaha výnimočne odmenená.
Na náplň
100 gsušené hrozienka
4 PLrum na namočenie hrozienok
100 gpekanové orechy
Na cesto
30 gdroždie
1 ČLmed
150 mlmlieko
400 ghladká múka
2 ksvajcia
2 ksžĺtky
50 gkrupicový cukor
1 štipkasoľ
80 gmaslo
1 ksbielok
30 gmaslo + na vymazanie
Postup
Hrozienka zalejeme rumom a necháme napučať. Potom ich zmiešame s orechmi. Droždie zmiešame s medom, pridáme vlažné mlieko a 4 lyžice múky. Rozmiešame a pripravíme redší kvások, ktorý necháme asi 30 minút kysnúť na teplom mieste.
Potom pridáme zvyšnú preosiatu múku, rozšľahané vajciažĺtky, cukor, štipku soli, rozpustené maslo a vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré necháme v chladničke 5 hodín kysnúť. Potom ho vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote znova 120 minút kysnúť.
Po nakysnutí rozvaľkáme cesto na plát s rozmermi 30x40 cm a prekrojíme ho na 3 pásy s rozmermi 40x10 cm. Každý pás cesta naplníme tretinou náplne a okraje cesta spojíme k sebe tak, aby vznikli 3 pramene. Pramene stočíme do copu a vložíme do chlebíčkovej formy.
Necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Po nakysnutí povrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 minút. Potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť vo forme a potom vyklopíme na kovovú mriežku. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre