Francúzska brioška s hrozienkami a pekanovými orechmi

Francúzska brioška s hrozienkami a pekanovými orechmi

Táto francúzska brioška s hrozienkami a pekanovými orechmi je prudko návyková. Má krásne žlté cesto, jemne sladké a dokonale mäkké a nadýchané. Takéto potešenie si najradšej doprajete s vrstvou masla a džemu, ale môžete si ju potrieť čímkoľvek sladkým, na čo máte práve chuť. Možno je jej príprava o niečo zložitejšia, v tomto prípade však bude snaha výnimočne odmenená.

Na náplň

  • 100 gsušené hrozienka

  • 4 PLrum na namočenie hrozienok

  • 100 gpekanové orechy

Na cesto

  • 30 gdroždie

  • 1 ČLmed

  • 150 mlmlieko

  • 400 ghladká múka

  • 2 ksvajcia

  • 2 ksžĺtky

  • 50 gkrupicový cukor

  • 1 štipkasoľ

  • 80 gmaslo

  • 1 ksbielok

  • 30 gmaslo + na vymazanie

Postup

  1. Hrozienka zalejeme rumom a necháme napučať. Potom ich zmiešame s orechmi. Droždie zmiešame s medom, pridáme vlažné mlieko a 4 lyžice múky. Rozmiešame a pripravíme redší kvások, ktorý necháme asi 30 minút kysnúť na teplom mieste.

  2. Potom pridáme zvyšnú preosiatu múku, rozšľahané vajciažĺtky, cukor, štipku soli, rozpustené maslo a vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré necháme v chladničke 5 hodín kysnúť. Potom ho vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote znova 120 minút kysnúť.

  3. Po nakysnutí rozvaľkáme cesto na plát s rozmermi 30x40 cm a prekrojíme ho na 3 pásy s rozmermi 40x10 cm. Každý pás cesta naplníme tretinou náplne a okraje cesta spojíme k sebe tak, aby vznikli 3 pramene. Pramene stočíme do copu a vložíme do chlebíčkovej formy.

  4. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Po nakysnutí povrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 minút. Potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť vo forme a potom vyklopíme na kovovú mriežku. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Raňajky
Bezmäsité jedlá
Francúzsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.