Horčicová omáčka so strateným vajíčkom
Horčicová omáčka so strateným vajíčkom je jedlo, ktoré spája jednoduchosť s prekvapivou hĺbkou gurmánskej kombinácie chutí. Spolu s jemne rozpučenými pečenými zemiakmi vzniká lahodná a sýta porcia, ktorá zahreje a poteší v každý deň.
Na pečené zemiaky
600 gzemiaky grenaille
1 PLolivový olej
soľ
Na stratené vajíčko
8 ksvajce
soľ
2 PL8 % ocot
Na horčicovú omáčku
100 gmaslo
1 kscibuľa
2 PLplnotučná horčica
1 PLhrubozrnná horčica
150 mlzeleninový vývar
250 ml33 % smotana na šľahanie
1 ČLnastrúhaný chren
soľ
mleté čierne korenie
krupicový cukor
1 kscitrón
2 vetvičkyčerstvý kôpor
Postup
Zemiaky dobre umyjeme, osušíme, vložíme do misy, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a premiešame. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a asi 50 minút pečieme pri teplote 180 °C.
V hrnci s vriacou osolenou vodou a octom uvaríme stratené vajíčka: 1 vajce rozklepneme do hrnčeka, vo vriacej vode roztočíme vír a vlejeme pripravené vajce, varíme 2-3 minúty, aby bielok stuhol a žĺtok zostal tekutý. Opatrne vyberieme na tanier. Tento postup zopakujeme aj s ostatnými vajíčkami.
V kastróle necháme na masle zosklovatieť cibuľu, pridáme oba druhy horčice, vývar a smotanu, privedieme k varu a krátko necháme prevariť. Dochutíme chrenom, soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou.
Omáčku rozdelíme na taniere, pridáme na plechu jemne roztlačené zemiaky a stratené vajíčko. Dochutíme natrhanými vetvičkami kôpru, okoreníme a hotové servírujeme. Môžeme ozdobiť aj ďalšími bylinkami podľa chuti. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre