Horčicová omáčka so strateným vajíčkom

Horčicová omáčka so strateným vajíčkom

Horčicová omáčka so strateným vajíčkom je jedlo, ktoré spája jednoduchosť s prekvapivou hĺbkou gurmánskej kombinácie chutí. Spolu s jemne rozpučenými pečenými zemiakmi vzniká lahodná a sýta porcia, ktorá zahreje a poteší v každý deň.

Na pečené zemiaky

  • 600 gzemiaky grenaille

  • 1 PLolivový olej

  • soľ

Na stratené vajíčko

  • 8 ksvajce

  • soľ

  • 2 PL8 % ocot

Na horčicovú omáčku

  • 100 gmaslo

  • 1 kscibuľa

  • 2 PLplnotučná horčica

  • 1 PLhrubozrnná horčica

  • 150 mlzeleninový vývar

  • 250 ml33 % smotana na šľahanie

  • 1 ČLnastrúhaný chren

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • krupicový cukor

  • 1 kscitrón

  • 2 vetvičkyčerstvý kôpor

Postup

  1. Zemiaky dobre umyjeme, osušíme, vložíme do misy, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a premiešame. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a asi 50 minút pečieme pri teplote 180 °C.

  2. V hrnci s vriacou osolenou vodou a octom uvaríme stratené vajíčka: 1 vajce rozklepneme do hrnčeka, vo vriacej vode roztočíme vír a vlejeme pripravené vajce, varíme 2-3 minúty, aby bielok stuhol a žĺtok zostal tekutý. Opatrne vyberieme na tanier. Tento postup zopakujeme aj s ostatnými vajíčkami.

  3. V kastróle necháme na masle zosklovatieť cibuľu, pridáme oba druhy horčice, vývar a smotanu, privedieme k varu a krátko necháme prevariť. Dochutíme chrenom, soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou.

  4. Omáčku rozdelíme na taniere, pridáme na plechu jemne roztlačené zemiaky a stratené vajíčko. Dochutíme natrhanými vetvičkami kôpru, okoreníme a hotové servírujeme. Môžeme ozdobiť aj ďalšími bylinkami podľa chuti. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Prílohy
Omáčky
Bezmäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.