Jahodové kysnuté koláče

Jahodové kysnuté koláče

Jahodové kysnuté koláče majú isto veľa receptových variácií, ale tieto naše sú skutočne neodolateľné. Možno si po upečení aj vychutnáte malú nostalgickú spomienku na svoju babičku, ktorá podobné kysnuté koláče pripravovala celé leto pre radosť svojej rodinky.

Na cesto

  • 200 ghladká múka

  • 50 gpolohrubá múka

  • 1 štipkasoľ

  • 15 gčerstvé droždie

  • 30 gpráškový cukor

  • 150 mlvlažné mlieko

  • 2 ksžĺtky

  • 1 štipkanastrúhaná citrónová kôra z bio citrónu

  • 50 grozpustené maslo

  • 500 gjahody

  • 1 ksvajce na potretie

Na mrveničku

  • 60 gpolohrubá múka

  • 60 gkrupicový cukor

  • 60 gmaslo

Postup

  1. Do misy preosejeme oba druhy múk so štipkou soli a do jamky v múke rozdrobíme droždie. Pridáme cukor, trochu vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Keď kvások vzíde, primiešame žĺtky, citrónovú kôru, ochladené rozpustené maslo a zvyšné mlieko.

  2. Dôkladne vypracujeme hladké a nelepivé cesto, zakryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme asi hodinu kysnúť. Medzitým nakrájame jahody na plátky. Na mrveničku v mise zmiešame múku s cukrom. Pridáme na kocky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme približne na 55 g veľké kusy, z ktorých vyvaľkáme guľôčky. Tie rozložíme v dostatočne veľkých odstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť asi 40 až 50 minút pri izbovej teplote.

  4. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vykysnuté koláče sploštíme napríklad pomocou pohára a uložíme plátky jahôd. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mrveničkou a necháme ešte chvíľu kysnúť. Pečieme asi 20 minút do zlatista. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Koláče
Slovensko
leto

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.