Jankove buchty s makom
Tradičné Jankove buchty s makom sú pripravené z ľahkého, kysnutého cesta a naplnené sladkou náplňou. Je to tá najlepšia pochúťka, ktorá chutí asi naozaj každému bez ohľadu na vek. Ak nemáte radi mak, nie je problém pripraviť tvarohovú plnku alebo použiť hustý slivkový lekvár. Určite si ich zamilujete v akejkoľvek podobe.
Ingrediencie
múka na posypanie pracovnej plochy
maslo na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie buchiet
Na cesto
30 gdroždie
90 gkryštálový cukor
500 ghladká múka
220 mlmlieko
1 ksvajce
1 balenievanilkový cukor
1/2 kscitrónová kôra z polovice citróna
75 grozpustené maslo + na potieranie
soľ
Na makovú náplň
300 gmak mletý
200 mlbiely jogurt
50 gpráškový cukor
1 PLrum
Postup
Droždie rozdrobíme do misy, pridáme lyžičku cukru, múky, 50 ml vlažného mlieka a premiešame. Zakryjeme a necháme 15 minút vzísť kvások.
Ku kvásku pridáme zvyšnú múku a mlieko, vajce, vanilkový cukor, citrónovú kôru a rozpustené maslo. Premiešame a 10 minút hnetieme, pokým cesto nie je hladké a neodlepuje sa od misy. Misu s cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 60 minút kysnúť.
Mak zmiešame s jogurtom, cukrom a rumom. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na 1 cm hrubý plát. Potom nakrájame na štvorce veľkosti asi 5x5 cm. Na každý štvorce dáme pomocou lyžičky náplň. Kraje štvorcov spojíme pevne k sebe a vytvarujeme buchty.
Buchty dáme vedľa seba do pekáča vymazaného maslom. Potrieme rozpusteným maslom, zakryjeme utierkou a necháme 15 minút odležať. Potom pečieme pri 170 °C asi 25 až 30 minút. Upečené buchty necháme vychladnúť a pocukríme ich. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre