Jesenný slaný koláč
Jesenné koláče nevoňajú vždy iba jablkami, slivkami, makom či orechmi. Vyskúšajte ako chutí jesenný slaný koláč a na jazyku sa vám rozplynie niva i hermelín, ale aj červená cibuľa, červená repa či hrušky. Jednoduchá príprava nezaskočí ani kuchárov začiatočníkov.
Na korpus
300 ghladká múka
1/2 ČLsoľ
1 ksvajce
2 PLmlieko
150 gmaslo
maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
Na náplň
125 gkyslá smotana
4 ksvajcia
1 štipkamletý muškátový oriešok
čerstvý tymián (niekoľko vetvičiek)
soľ
mleté čierne korenie
100 gsyr niva
1 kshermelín syr
1 kshruška
1 ksväčšia červená cibuľa
2 ksmalá uvarená červená repa
vlašské orechy na posypanie
Postup
Z preosiatej múky, soli, vajca prešľahaného s mliekom a zmäknutého masla vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať v chladničke aspoň 120 minút.
Koláčovú formu s priemerom 24 cm vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme, vložíme do formy a začistíme okraje. Dno cesto prepichneme vidličkou, položíme naň papier na pečenie, nasypeme suché fazule a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Potom papier s fazuľami odstránime.
V mise zmiešame kyslú smotanu s vajcami, muškátovým orieškom, lístkami tymiánu, soľou a korením. Na dno korpusu rozložíme nastrúhanú nivu, nadrobno nakrájaný hermelín a všetko zalejeme pripravenou náplňou. Poukladáme nakrájané hrušky, cibuľu, repu a posypeme vlašskými orechmi. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre