Jesenný slaný koláč

Jesenný slaný koláč

Jesenné koláče nevoňajú vždy iba jablkami, slivkami, makom či orechmi. Vyskúšajte ako chutí jesenný slaný koláč a na jazyku sa vám rozplynie niva i hermelín, ale aj červená cibuľa, červená repa či hrušky. Jednoduchá príprava nezaskočí ani kuchárov začiatočníkov.

Na korpus

  • 300 ghladká múka

  • 1/2 ČLsoľ

  • 1 ksvajce

  • 2 PLmlieko

  • 150 gmaslo

  • maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy

Na náplň

  • 125 gkyslá smotana

  • 4 ksvajcia

  • 1 štipkamletý muškátový oriešok

  • čerstvý tymián (niekoľko vetvičiek)

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 100 gsyr niva

  • 1 kshermelín syr

  • 1 kshruška

  • 1 ksväčšia červená cibuľa

  • 2 ksmalá uvarená červená repa

  • vlašské orechy na posypanie

Postup

  1. Z preosiatej múky, soli, vajca prešľahaného s mliekom a zmäknutého masla vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať v chladničke aspoň 120 minút.

  2. Koláčovú formu s priemerom 24 cm vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme, vložíme do formy a začistíme okraje. Dno cesto prepichneme vidličkou, položíme naň papier na pečenie, nasypeme suché fazule a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Potom papier s fazuľami odstránime.

  3. V mise zmiešame kyslú smotanu s vajcami, muškátovým orieškom, lístkami tymiánu, soľou a korením. Na dno korpusu rozložíme nastrúhanú nivu, nadrobno nakrájaný hermelín a všetko zalejeme pripravenou náplňou. Poukladáme nakrájané hrušky, cibuľu, repu a posypeme vlašskými orechmi. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Bezmäsité jedlá
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.