Kačka pečená na pomarančoch
Jeseň si nevieme predstaviť bez chutnej kačaciny. Dokonalý pôžitok vám pripraví aj kačka pečená na pomarančoch. Je plnená voňavými ingredienciami a počas pečenia polievaná výpekom, aby získala chrumkavú kožu. Pripravte si k nej aj zemiakové šúľance a lepšiu prílohu ste ešte nejedli.
Na prípravu kačky
1 kscelá kačka bez drobov
soľ
1 ksjablko
1 kscibuľa
4 kspomaranč (ideálne bio, chemicky neošetrené)
čerstvá šalvia (lístky)
3 PLmed
Na šúľance
600 guvarené, ošúpané zemiaky (škrobového typu)
200 ghrubá múka + na podsypanie
60 gdetská krupica
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 štipkamletý muškátový oriešok
1 ksvajce
Postup
Kačku očistíme, umyjeme a zo všetkých strán osolíme. Jablko, cibuľu a 1 pomaranč aj s kôrou nakrájame na osminky a vložíme do kačky. Nohy zviažeme špagátom, kačku dáme na pekáč pridáme šalviu, podlejeme asi 200 ml vody a pridáme šťavu z 2 pomarančov. Prikryjeme a pečieme pri 180 °C asi 1,5 až 2 hodiny.
Zemiaky nastrúhame, pridáme múku zmiešanú s krupicou, soľ, korenie, muškátový oriešok a vajce. Vypracujeme cesto, vytvarujeme z neho valček a odkrajujeme kúsky, ktoré vyvaľkáme na šúľance.
Vo veľkom hrnci privedieme k varu v osolenej vode a postupne do nej vkladáme pripravené šúľance. Akonáhle vyplávajú na povrch, vyberieme ich a necháme ich vychladnúť.
Keď je kačka mäkká, prepichneme jej kožu vidličkou a do výpeku primiešame med. Kačku potrieme výpekom a vložíme na ďalších 40 minút do rúry. V priebehu pečenia často prelievame výpekom. Približne 20 minút pre dopečením pridáme ku kačke nakrájané plátky pomaranča a zemiakové šúľance opečieme na oleji. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre