Krémová polievka z pečeného cesnaku
Čas hustých, krémových a výrazných polievok sa väčšinou nesie v znamení sezónnej zeleniny. Krémová polievka z pečeného cesnaku je chuťovo výrazná a predsa lahodná. Okrem cesnaku v nej pocítite chuť paštrnáku, cibule i fazule, ktorá jej dodá krémovejšiu konzistenciu. Všetko krásne osvieži a dochutí čerstvý tymián.
Ingrediencie
3 kscelá hlávka cesnaku
3 kspaštrnák
1 kscibuľa
čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej na pokvapkanie
1 plechovka(400 g) sterilizovaná biela fazuľa v slanom náleve
900 mlzeleninový vývar
1 PLcitrónová šťava
2 vetvičkyčerstvý tymián na ozdobenie
mletý muškátový kvet podľa chuti
nasucho opražené tekvicové semienka na posypanie
Postup
Hlavy cesnaku prekrojíme naprieč na polovice a rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme na väčšie kusy nakrájaný očistený paštrnák a na osminky nakrájanú olúpanú cibuľu. Zeleninu osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 40 minút do mäkka.
Upečený cesnak vytlačíme a spoločne s kúskami paštrnáku a cibule dáme do hrnca. Fazuľu precedíme, prepláchneme čistou vodou a pridáme k zelenine. Obsah hrnca zalejeme vývarom. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a otrhané lístky tymiánu. Spoločne rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
Krém prehrejeme za stáleho miešania na strednom plameni a ochutíme muškátovým kvetom a soľou. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme opraženými tekvicovými semienkami a pokvapkáme olivovým olejom. Ozdobíme čerstvým tymiánom. Podľa chuti môžeme podávať napríklad s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre