Krémová polievka z pečeného cesnaku

Krémová polievka z pečeného cesnaku

Čas hustých, krémových a výrazných polievok sa väčšinou nesie v znamení sezónnej zeleniny. Krémová polievka z pečeného cesnaku je chuťovo výrazná a predsa lahodná. Okrem cesnaku v nej pocítite chuť paštrnáku, cibule i fazule, ktorá jej dodá krémovejšiu konzistenciu. Všetko krásne osvieži a dochutí čerstvý tymián.

Ingrediencie

  • 3 kscelá hlávka cesnaku

  • 3 kspaštrnák

  • 1 kscibuľa

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • olivový olej na pokvapkanie

  • 1 plechovka(400 g) sterilizovaná biela fazuľa v slanom náleve

  • 900 mlzeleninový vývar

  • 1 PLcitrónová šťava

  • 2 vetvičkyčerstvý tymián na ozdobenie

  • mletý muškátový kvet podľa chuti

  • nasucho opražené tekvicové semienka na posypanie

Postup

  1. Hlavy cesnaku prekrojíme naprieč na polovice a rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme na väčšie kusy nakrájaný očistený paštrnák a na osminky nakrájanú olúpanú cibuľu. Zeleninu osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 40 minút do mäkka.

  2. Upečený cesnak vytlačíme a spoločne s kúskami paštrnáku a cibule dáme do hrnca. Fazuľu precedíme, prepláchneme čistou vodou a pridáme k zelenine. Obsah hrnca zalejeme vývarom. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a otrhané lístky tymiánu. Spoločne rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.

  3. Krém prehrejeme za stáleho miešania na strednom plameni a ochutíme muškátovým kvetom a soľou. Polievku rozdelíme do misiek, posypeme opraženými tekvicovými semienkami a pokvapkáme olivovým olejom. Ozdobíme čerstvým tymiánom. Podľa chuti môžeme podávať napríklad s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Tip redakcie
Bezmäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.