Krémový čokoládový koláč s mätou
Krémový čokoládový koláč s mätou si zamilujete. V kuchyni s jeho prípravou síce strávite dosť času, ale námaha bude odmenená dokonalým zmyslovým zážitkom. Chuť čokolády osviežená mätovým sirupom je skutočne vydarená kombinácia.
Na mätový sirup
50 mlvoda
50 gkrupicový cukor
2 hrsťčerstvá mäta (lístky)
Na cesto
100 ghladká múka
100 gjemná celozrnná múka
30 gkakao
60 gpráškový cukor
1 ksvajce
150 gmaslo
Na náplň
300 mlsmotana na šľahanie
250 ghorká čokoláda
1 balíčekvanilkový cukor
2 ksvajcia
50 mlmätový sirup
Na dokončenie
kakao na posypanie
čerstvá mäta na ozdobenie
Postup
Na mätový sirup si zvaríme vodu a cukrom, prevaríme a odstavíme z ohňa. Do horúceho sirupu pridáme mätu a necháme do druhého dňa macerovať. Potom scedíme a odložíme. Múky preosejeme a zmiešame s kakaom a cukrom. Pridáme vajce, na kúsky nakrájané maslo a vypracujeme pevné cesto. Necháme ho v chladničke 30 minút odležať.
Po odležaní ho rozvaľkáme na plát a formu vyložíme cestom. Prstami rozmačkáme okraj a dobre pritlačíme k hranám formy. Na cesto položíme alobal a nasypeme surové fazule na zaťaženie. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C asi 15 minút.
Smotanu zohrejeme takmer k bodu varu a odstavíme. V horúcej smotane rozpustíme čokoládu a prisypeme vanilkový cukor. Necháme mierne vychladnúť. Vajcia prešľaháme s pripraveným mätovým sirupom a vmiešame do čokoládovej zmesi. Potom nalejeme na predpečený korpus a dopečieme pri 160 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom koláč vyberieme a necháme ho odležať do druhého dňa v chlade. Pred podávaním posypeme kakaom a ozdobíme lístkami mäty. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre