Kysnutý jahodový koláč s mrveničkou

Kysnutý jahodový koláč s mrveničkou

Väčšina kysnutých koláčov chutí ako od babičky. Kysnutý jahodový koláč s mrveničkou je tiež ukážkou tradičnej kuchyne. A hoci nie je ultra moderný, vôbec sa neobávame, že si ho neobľúbite. Mäkké cesto s plátkami jahôd a sladkou maslovou mrveničkou je možno klasické, ale každého chuťové bunky určite poteší.

Na cesto

  • 250 gpolohrubá múka

  • 50 gkrupicový cukor

  • 20 gdroždie

  • 150 mlmlieko

  • 1 ksvajce + 1 vajce na potretie

  • 1/2 ksnastrúhaná citrónová kôra z bio citróna

  • 1 štipkasoľ

  • 60 gmaslo

Na náplň

  • 400 gjahody

Na mrveničku

  • 30 gmaslo

  • 30 gkrupicový cukor

  • 40 gpolohrubá múka

Postup

  1. Do misy preosejeme múku a zmiešame ju s cukrom. Uprostred urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, zalejeme polovicou vlažného mlieka a počkáme, až vzíde kvások.

  2. Pridáme 1 vajce, zvyšné mlieko, citrónovú kôru, štipku soli a vlažné a rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho hodinu kysnúť.

  3. Vykysnuté cesto potom prepracujeme a rozvaľkáme na guľatý plát s priemerom 30 cm. Položíme ho na plech s papierom na pečenie. Necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Očistené jahody nakrájame na plátky.

  4. Okraje nakysnutého cesta potrieme rozšľahaným vajcom, uprostred koláča naukladáme jahody. Posypeme mrveničkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Raňajky
Dezerty
Koláče
leto

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.