Kysnutý jahodový koláč s mrveničkou
Väčšina kysnutých koláčov chutí ako od babičky. Kysnutý jahodový koláč s mrveničkou je tiež ukážkou tradičnej kuchyne. A hoci nie je ultra moderný, vôbec sa neobávame, že si ho neobľúbite. Mäkké cesto s plátkami jahôd a sladkou maslovou mrveničkou je možno klasické, ale každého chuťové bunky určite poteší.
Na cesto
250 gpolohrubá múka
50 gkrupicový cukor
20 gdroždie
150 mlmlieko
1 ksvajce + 1 vajce na potretie
1/2 ksnastrúhaná citrónová kôra z bio citróna
1 štipkasoľ
60 gmaslo
Na náplň
400 gjahody
Na mrveničku
30 gmaslo
30 gkrupicový cukor
40 gpolohrubá múka
Postup
Do misy preosejeme múku a zmiešame ju s cukrom. Uprostred urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, zalejeme polovicou vlažného mlieka a počkáme, až vzíde kvások.
Pridáme 1 vajce, zvyšné mlieko, citrónovú kôru, štipku soli a vlažné a rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto potom prepracujeme a rozvaľkáme na guľatý plát s priemerom 30 cm. Položíme ho na plech s papierom na pečenie. Necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Očistené jahody nakrájame na plátky.
Okraje nakysnutého cesta potrieme rozšľahaným vajcom, uprostred koláča naukladáme jahody. Posypeme mrveničkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre