Kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou
Tradičné recepty nikdy nevyjdú z módy. Keď kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou rozvonia celú kuchyňu, istotne to nezostane bez povšimnutia. Jemné cesto, lesné ovocie a maslová mrvenička sú dostatočnou pozvánkou pre všetkých milovníkov sladkého.
Na kysnuté cesto
250 gpolohrubá múka
10 gdroždie
200 mlmlieko
50 gkrupicový cukor
1 štipkasoľ
2 ksžĺtky
1 balenielístkové cesto
40 grastlinný olej
Na ovocnú náplň
300 govocie (napr. jahody, čučoriedky, broskyne, ostružiny)
Na mrveničku
20 gmaslo
20 gkrupicový cukor
30 ghrubá múka
Postup
Do misy preosejeme múku a do stredu urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme polovicou vlažného mlieka a pridáme lyžičku cukru. V teple necháme vzísť kvások.
Ku kvásku pridáme cukor, štipku soli, žĺtky, vanilkový cukor, zvyšné vlažné mlieko, olej a všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.
Potom cesto rozotrieme do koláčovej formy s priemerom 28 cm a necháme asi 15 minút kysnúť.
Ovocie očistíme, veľké kusy nakrájame na plátky a rozložíme na povrch cesta. Posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, cukru a múky. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre