Kysnutý slivkový koláč na plech

Kysnutý slivkový koláč na plech

Kysnutý slivkový koláč na plech je koláčom, ktorý spomienkami rozvonia každú domácnosť. Asi každý si takýto typ koláča pamätá z babičkinej kuchyne. Lahodná chuť, jemnučké cesto a krásna vôňa zaručene prilákajú všetkých do kuchyne. A ani sa nestihnete poobzerať, či sa ušlo každému a už môžete piecť druhý plech.

Na cesto

  • 20 gdroždie

  • 40 gkrupicový cukor

  • 150 mlmlieko

  • 300 ghladká múka

  • 1 štipkasoľ

  • 1 ksvajce

  • 60 gmaslo na vymazanie

Na náplň

  • 1 kgslivky (čerstvé alebo mrazené)

  • mandľové plátky na posypanie

Postup

  1. Droždie zmiešame s lyžicou cukru, polovicou vlažného mlieka a 2 lyžicami hladkej múky. Dobre premiešame a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, vajce, zvyšné vlažné mlieko, kvások a zľahka prepracujeme. Nakoniec do cesta vlejeme aj vlažné, rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste stáť zakryté asi 40 minút.

  2. Po nakysnutí cesto ešte znovu prepracujeme a vytvarujeme bochník. Rozvaľkáme ho na tenký plát, položíme na plech vymazaný maslom a dlaňou roztiahneme po celej ploche.

  3. Slivky prepolíme, vykôstkujeme a nakrájame na osminky. Naukladáme ich po celej ploche cesta šupkou nadol. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Pred podávaním posypeme mandľovými plátkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Dezerty
Koláče
Slovensko
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.