Lanýžový koláč

Lanýžový koláč

Lanýžový koláč priamo pozýva k tomu, aby ste si pripravili šálku kávy a vychutnali si ho v absolútnom pokoji. Bohatá vrstva smotanovo-čokoládovej plnky perfektne vynikne na krehkom maslovom ceste s kakaom. Jednoducho, tomuto koláču to ladí dokonale. A vy si takýto zážitok môžete dopriať, jeho príprava sa dá ľahko zvládnuť aj doma.

Ingrediencie

  • 260 ghorká čokoláda

  • 600 g40 % smotana na šľahanie

  • kakao na poprášenie

Na korpus

  • 75 gmaslo

  • 120 ghladká múka

  • 30 gholandské kakao

  • 75 gpráškový cukor

  • 1 ksžĺtok

  • 1 štipkasoľ

  • 240 gmascarpone

Postup

  1. Čokoládu nasekáme na kúsky a zalejeme ich horúcou smotanou. Necháme krátko odstáť a vymiešame do hladka. Pomocou tyčového mixéru premixujeme a cez noc uložíme do chladničky.

  2. Zmäknuté maslo zmiešame s múkou, kakaom, cukrom, žĺtkom zmiešaným s 20 ml vody a štipkou soli. Vzniknuté cesto zabalíme do fólie a necháme minimálne 2 hodiny odležať v chladničke.

  3. Cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie s trochou hladkej múky a vyložíme ním dno aj boky koláčovej formy s priemerom 20 cm. Prebytočné cesto zrežeme, dno popicháme vidličkou a vyložíme papierom na pečenie. Posypeme fazuľami a pečieme pri 170 °C asi 20 minút. Po upečení odstránime fazuľu a papier a necháme celkom vychladnúť.

  4. Vychladnutú čokoládovú smotanu vyšľaháme s mascarpone na pevný krém. Pomocou cukrárskeho vrecka krém nastriekame na korpus, posypeme kakaom a uložíme stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.