Lanýžový koláč
Lanýžový koláč priamo pozýva k tomu, aby ste si pripravili šálku kávy a vychutnali si ho v absolútnom pokoji. Bohatá vrstva smotanovo-čokoládovej plnky perfektne vynikne na krehkom maslovom ceste s kakaom. Jednoducho, tomuto koláču to ladí dokonale. A vy si takýto zážitok môžete dopriať, jeho príprava sa dá ľahko zvládnuť aj doma.
Ingrediencie
260 ghorká čokoláda
600 g40 % smotana na šľahanie
kakao na poprášenie
Na korpus
75 gmaslo
120 ghladká múka
30 gholandské kakao
75 gpráškový cukor
1 ksžĺtok
1 štipkasoľ
240 gmascarpone
Postup
Čokoládu nasekáme na kúsky a zalejeme ich horúcou smotanou. Necháme krátko odstáť a vymiešame do hladka. Pomocou tyčového mixéru premixujeme a cez noc uložíme do chladničky.
Zmäknuté maslo zmiešame s múkou, kakaom, cukrom, žĺtkom zmiešaným s 20 ml vody a štipkou soli. Vzniknuté cesto zabalíme do fólie a necháme minimálne 2 hodiny odležať v chladničke.
Cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie s trochou hladkej múky a vyložíme ním dno aj boky koláčovej formy s priemerom 20 cm. Prebytočné cesto zrežeme, dno popicháme vidličkou a vyložíme papierom na pečenie. Posypeme fazuľami a pečieme pri 170 °C asi 20 minút. Po upečení odstránime fazuľu a papier a necháme celkom vychladnúť.
Vychladnutú čokoládovú smotanu vyšľaháme s mascarpone na pevný krém. Pomocou cukrárskeho vrecka krém nastriekame na korpus, posypeme kakaom a uložíme stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre