Legendárny veľkonočný baránok

Zdroj: Dreamstime

Legendárny veľkonočný baránok

Veľkým piatkom sa končí 40-dňový pôst a vidieť to aj na našich stoloch. Niektoré recepty sa tiahnu z generácie na generáciu, boli bohatšie i skromnejšie, sladké i slané. Medzi nimi nesmie chýbať ani legendárny veľkonočný baránok.

Ingrediencie

  • 250 gmaslo

  • 2 PLmaslo - na vymastenie formy

  • 100 gkrupicový cukor

  • 1 balíčekvanilkový cukor

  • 1 PLcitrón - nastrúhaná kôra

  • 3 ksvajcia

  • 450 ghladká múka

  • 1/2 balíčekkypriaci prášok do pečiva

  • 250 gmäkký tvaroh odtučnený

  • 100 mlpolotučné mlieko

  • 100 govocie kandizované

  • polohrubá múka na formu

  • 2 kshrozienka na oči

  • med na potretie hrozienok

  • kvety na ozdobu z cukrovej hmoty

Postup

  1. Zmäknuté maslo vymiešajte s oboma druhmi cukru a citrónovou kôrou do peny.

  2. Postupne pridajte žĺtka a znovu vymiešajte do peny.

  3. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a ľahko vmiešajte do žĺtkovej hmoty.

  4. Potom postupne zapracujte polovicu preosiatej múky s kypriacim práškom, tvarohom a so zvyškom múky.

  5. Nakoniec pridajte mlieko a na drobné kúsky pokrájané kandizované ovocie.

  6. Veľkú formu na ovečku vymastite tukom, vysypte múkou a naplňte pripraveným cestom.

  7. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 50 minút. Po upečení nechajte ovečku krátko vychladnúť vo forme.

  8. Potom ju vyklopte na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

  9. Barančeka dozdobte hrozienkami potretými medom, pomocou ktorých vyznačíte oči, a tiež cukrovými kvetmi, ktoré rozložíte v dolnej časti múčnika.

  10. Nakoniec ovečke/barančekovi uviažte okolo krku mašľu, ktorú pred podávaním odstránite.

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
Slovensko
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.