Zdroj: Dreamstime
Legendárny veľkonočný baránok
Veľkým piatkom sa končí 40-dňový pôst a vidieť to aj na našich stoloch. Niektoré recepty sa tiahnu z generácie na generáciu, boli bohatšie i skromnejšie, sladké i slané. Medzi nimi nesmie chýbať ani legendárny veľkonočný baránok.
Ingrediencie
250 gmaslo
2 PLmaslo - na vymastenie formy
100 gkrupicový cukor
1 balíčekvanilkový cukor
1 PLcitrón - nastrúhaná kôra
3 ksvajcia
450 ghladká múka
1/2 balíčekkypriaci prášok do pečiva
250 gmäkký tvaroh odtučnený
100 mlpolotučné mlieko
100 govocie kandizované
polohrubá múka na formu
2 kshrozienka na oči
med na potretie hrozienok
kvety na ozdobu z cukrovej hmoty
Postup
Zmäknuté maslo vymiešajte s oboma druhmi cukru a citrónovou kôrou do peny.
Postupne pridajte žĺtka a znovu vymiešajte do peny.
Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a ľahko vmiešajte do žĺtkovej hmoty.
Potom postupne zapracujte polovicu preosiatej múky s kypriacim práškom, tvarohom a so zvyškom múky.
Nakoniec pridajte mlieko a na drobné kúsky pokrájané kandizované ovocie.
Veľkú formu na ovečku vymastite tukom, vysypte múkou a naplňte pripraveným cestom.
Pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 50 minút. Po upečení nechajte ovečku krátko vychladnúť vo forme.
Potom ju vyklopte na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Barančeka dozdobte hrozienkami potretými medom, pomocou ktorých vyznačíte oči, a tiež cukrovými kvetmi, ktoré rozložíte v dolnej časti múčnika.
Nakoniec ovečke/barančekovi uviažte okolo krku mašľu, ktorú pred podávaním odstránite.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre