Makové palacinky s lemon curd
Mak a citrón je dvojica, ktorej to spolu ladí a dá sa využiť pri príprave mnohých sladkých dobrôt. Makové palacinky s lemon curd krémom sú jedným z najlepších ukážok, kde sa tieto dve ingrediencie dokonale prepoja. V podstate ide o bežné palacinkové cesto obohatené celým makom a podávané s jemným smotanovým krémom a sviežim lemon curd. Odporúčame všetkými desiatimi.
Na cesto
300 mlmlieko
1 ksvajce
1 štipkasoľ
140 ghladká múka
30 gcelý mak
rastlinný olej na opekanie palaciniek
Na lemon curd
4 ksžĺtky
150 gkrupicový cukor
100 mlcitrónová šťava
2 ksnastrúhaná citrónová kôra z 2 citrónov
1 štipkasoľ
100 gmaslo
Na náplň
250 gčerstvý syr alebo ricotta
60 gpráškový cukor
1 balenievanilkový cukor
Na dokončenie
ovocie na ozdobenie
práškový cukor na posypanie
Postup
Mlieko zmiešame s vajcom, preosiatou múkou a makom. Spracujeme na hladké cesto a necháme odležať asi 30 minút na chladnom mieste. Potom nahrejeme panvicu, vymažeme olejom a cesto na ňu v tenkej vrstve nalejeme. Opečieme z oboch strán. Takto pripravíme palacinky z celého množstva cesta.
Žĺtky zmiešame v miske s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou a soľou. Nad horúcim vodným kúpeľom miešame do zhustnutia. Potom odstavíme a vmiešame zmäknuté maslo. Vložíme do chladničky stuhnúť a necháme odležať do druhého dňa. Po odležaní prešľaháme.
Smotanový syr zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Palacinky naplníme plnkou a lemon curd krémom. Zložíme a podávame s ovocím, posypané práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre