Makový koláč

Zdroj: Shutterstock

Makový koláč

A okrem toho, že chutí naozaj lahodne a šťavnato, máte ho spravený do pár minút a k výrobe vám bude stačiť týchto zopár ingrediencií.

Ingrediencie

  • 300 gmak

  • 300 gpolohrubá múka

  • 300 gpráškový cukor

  • 2 ksvajcia

  • 1 ksprášok do pečiva

  • 3 dclmlieko

  • 100 gmasť alebo maslo

Poleva

  • 200 gpráškový cukor

  • 2 ksbielky

  • citrónová šťava

Postup

  1. Najprv si vymiešame vajcia s cukrom a pridáme roztopené maslo alebo masť, podľa toho, čo vám viac vyhovuje.

  2. Do tejto zmesy začneme postupne na striedačku sypať múku s práškom do pečiva a vlažné mlieko.

  3. Keď máme takto krásne zarobené cesto, pridáme pomletý mak. Ak chcete mať koláč nižší, použijete väčší plech, ktorý pred tým, ako doň nalejete cesto, vymastíte a vymúčite.

  4. Koláč pečieme pri teplote 200° cca 30 minút. Cesto si však treba kontrolovať a párkrát doňho štuchnúť špáradlom.

  5. Náš tip: Vrch koláča si môžete ozdobiť ovocím podľa chuti. My sme vyskúšali čučoriedky.

Poleva

  1. Počas toho, ako sa vám koláč pečie, si pripravíte polevu.

  2. Najprv si z bielok vyšľaháte sneh, potom pridáte cukor a šťavu podľa chuti. My máme radšej kyslejšie polevy, takže šťavy sme pridali viac.

  3. Ihneď, ako vytiahnete koláč z rúry, polejte ho pripravenou polevou.

  4. Koláč bude tuhnúť približne hodinku-dve, potom už je len na vás, koľko kúskov zjete. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Koláče
Slovensko
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.