Ostriež v cestíčku
Pravidelná konzumácia rýb má niekoľko pozitívnych faktorov. Vo všeobecnosti sú ryby ľahko stráviteľné a sú bohatým zdrojom bielkovín. Vyskúšajte, ako chutí ostriež v cestíčku so zeleninovými hranolkami a možno sa nový druh ryby ocitne na vašom tanieri pravidelne.
Na cestíčko
3 PLhladká múka
1 ČLkypriaci prášok
3 PLzemiakový škrob
1 ksvajce
150 mlsuché biele víno
soľ
mleté čierne korenie
Na prílohu
3 ksmenšia mrkva
300 gzeler
2 PLolivový olej
2 PLryžový ocot
soľ
mleté čierne korenie
2 PLmaslo
1 strúčikcesnaku
300 gčerstvý hrášok
100 mlvoda
Na rybu
500 gfilety z ostrieža
soľ
80 ghladká múka
olej na smaženie
Na dip
200 gmajonéza
2 PLnasekaný kôpor
1 PLcitrónová šťava
1 PLolivový olej
1 štipkaúdená mletá paprika
2 PLmedová horčica
Na dokončenie
citrón (plátky)
čerstvý kôpor
Postup
Cestíčko pripravíme zmiešaním múky s kypriacim práškom a škrobom. Potom pridáme vajce a víno a dobre prešľaháme do konzistencie palacinkového cesta. Ochutíme soľou a korením a uložíme do chladničky.
Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na dlhšie hranolky. Vo väčšej mise ich pokvapkáme olejom, octom a premiešame. Osolíme, okoreníme a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 °C asi 15 až 20 minút do chrumkava, občas pretočíme.
Medzitým si v hrnci na troche masla speníme prelisovaný cesnak a po minúte vsypeme hrášok, ktorý ľahko podlejeme asi 100 ml vody. Osolíme a necháme vodu takmer vyvariť. Stiahneme plameň a vmiešame zvyšné maslo. Hrášok roztlačíme, napríklad vidličkou.
Rybu nakrájame na približne 2 cm veľké kúsky, osolíme a obalíme ich v hladkej múke. Potom v studenom cestíčku, ktoré necháme odkvapkať. Potom smažíme v rozohriatom oleji rozpálenom ideálne na 170 °C. Usmaženú rybu vyberieme a preložíme na papierovú utierku.
Na dip zmiešame všetky ingrediencie dobre premiešame. Podávame k smaženej rybe so zeleninovými hranolkami, hráškom a kúskom citrónu či limetky. Ozdobíme stonkami čerstvého kôpru. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre