Ovocný koláč s mrveničkou

Ovocný koláč s mrveničkou

Ovocný koláč s mrveničkou je jeden z najuniverzálnejších koláčov, ktorý majú radi všetci milovníci sladkého. Vždy sa dá pripraviť s iným ovocím a vždy chutí skvele. Jablko, ostružiny a slivky vám pripravia krásnu spomienku na slnečné dni, kedy toto ovocie postupne dozrievalo. Vyskúšajte ho pridávať po vrstvách a cesto bude ešte šťavnatejšie.

Ingrediencie

  • 1 ksjablko

  • 60 gostružiny

  • 150 gslivky

Na cesto

  • 160 gmaslo + na vymazanie

  • 220 gpráškový cukor

  • 1 balenievanilkový cukor

  • 2 PLnastrúhaná citrónová kôra z bio citrónu

  • 4 PLcitrónová šťava

  • 4 ksvajce

  • 150 gkyslá smotana

  • 250 gpolohrubá múka + na vysypanie

  • 2 PLkypriaci prášok

Na mrveničku

  • 60 gpolohrubá múka

  • 60 gkrupicový cukor

  • 50 gmaslo

Postup

  1. Jablko olúpeme, prekrojíme na polovicu, vykrojíme stred a nakrájame na plátky hrubé asi 4 mm. Ostružiny a slivky prepolíme a vykôstkujeme.

  2. Zmäknuté maslo vymiešame s obomi cukrami, citrónovou šťavou a vajcami do peny. Vmiešame kyslú smotanu a múku preosiatu s kypriacim práškom. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymažeme tukom a vysypeme múkou. Rozotrieme do nej tretinu cesta. Rozložíme polovicu jablka a trochu ostružín a sliviek. Rozotrieme druhú vrstvu cesta a rozložíme zvyšné jablko a trochu ostatného ovocia. Navrch rozotrieme zvyšné cesto a poukladáme zvyšné ovocie.

  3. Z múky, cukru a masla si pripravíme mrveničku a posypeme ju na povrch. Pečieme pri 160 °C asi 50 minút. Po miernom ochladnutí vo forme vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.