Ovocný koláč s mrveničkou
Ovocný koláč s mrveničkou je jeden z najuniverzálnejších koláčov, ktorý majú radi všetci milovníci sladkého. Vždy sa dá pripraviť s iným ovocím a vždy chutí skvele. Jablko, ostružiny a slivky vám pripravia krásnu spomienku na slnečné dni, kedy toto ovocie postupne dozrievalo. Vyskúšajte ho pridávať po vrstvách a cesto bude ešte šťavnatejšie.
Ingrediencie
1 ksjablko
60 gostružiny
150 gslivky
Na cesto
160 gmaslo + na vymazanie
220 gpráškový cukor
1 balenievanilkový cukor
2 PLnastrúhaná citrónová kôra z bio citrónu
4 PLcitrónová šťava
4 ksvajce
150 gkyslá smotana
250 gpolohrubá múka + na vysypanie
2 PLkypriaci prášok
Na mrveničku
60 gpolohrubá múka
60 gkrupicový cukor
50 gmaslo
Postup
Jablko olúpeme, prekrojíme na polovicu, vykrojíme stred a nakrájame na plátky hrubé asi 4 mm. Ostružiny a slivky prepolíme a vykôstkujeme.
Zmäknuté maslo vymiešame s obomi cukrami, citrónovou šťavou a vajcami do peny. Vmiešame kyslú smotanu a múku preosiatu s kypriacim práškom. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymažeme tukom a vysypeme múkou. Rozotrieme do nej tretinu cesta. Rozložíme polovicu jablka a trochu ostružín a sliviek. Rozotrieme druhú vrstvu cesta a rozložíme zvyšné jablko a trochu ostatného ovocia. Navrch rozotrieme zvyšné cesto a poukladáme zvyšné ovocie.
Z múky, cukru a masla si pripravíme mrveničku a posypeme ju na povrch. Pečieme pri 160 °C asi 50 minút. Po miernom ochladnutí vo forme vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre