Pomaly pečený bôčik s medovým balzamikom

Pomaly pečený bôčik s medovým balzamikom

Základom úspechu je, aby to bol naozaj pomaly pečený bôčik s medovým balzamikom. Pomalé pečenie pri nízkej teplote totiž v mäse zachová šťavnatosť a dodá mu jemnosť. Je to síce časovo náročné, ale stačí dať mäso piecť a v podstate je to už potom bezstarostná príprava. Dôležité tiež je, aby ani kvapka vypečenej šťavy nevyšla nazmar. Bez nej by hotové mäso nemalo takú dobrú chuť.

Ingrediencie

  • 1 kgbravčový bôčik s kožou

  • hrubozrnná soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

  • 1 štipkakajenské korenie

  • 2 PLolej

Na polevu

  • 100 mlbalzamikový ocot

  • 2 PLsweet chilli omáčka

  • 100 mlkurací vývar

  • 2 PLmed

  • 3 strúčikycesnaku

  • 1 PLolivový olej

  • 1 PLtalianske korenie

  • mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Bôčik najskôr umyjeme a dôkladne osušíme papierovou utierkou. Potom nožom vykrojíme kosti a narežeme kožu na šikmo z oboch strán.

  2. Mäso posypeme soľou, korením, štipkou kajenského korenia a dôkladne votrieme do narezanej kože. Bôčik potom kožou nadol opekáme asi 7 minút na rozpálenom oleji do zlatista.

  3. Medzitým v miske zmiešame balzamikový ocot, chilli omáčku, kurací vývar, med, nasekaný cesnak, olivový olej, talianske korenie a čierne korenie.

  4. V tejto marináde obalíme bôčik a vrátime ho späť do panvice. Zvyšnou marinádou dôkladne polejeme mäso.

  5. Bôčik na panvici zakryjeme alobalom a pomaly pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 30 minút.

  6. Potom mäso prelejeme šťavou a opäť dopekáme pri 110 °C ešte 5 hodín. Mäkký bôčik nakrájame na plátky a podávame napríklad s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Mäsité jedlá
Omáčky
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.