Pomaly pečený bôčik s medovým balzamikom
Základom úspechu je, aby to bol naozaj pomaly pečený bôčik s medovým balzamikom. Pomalé pečenie pri nízkej teplote totiž v mäse zachová šťavnatosť a dodá mu jemnosť. Je to síce časovo náročné, ale stačí dať mäso piecť a v podstate je to už potom bezstarostná príprava. Dôležité tiež je, aby ani kvapka vypečenej šťavy nevyšla nazmar. Bez nej by hotové mäso nemalo takú dobrú chuť.
Ingrediencie
1 kgbravčový bôčik s kožou
hrubozrnná soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
1 štipkakajenské korenie
2 PLolej
Na polevu
100 mlbalzamikový ocot
2 PLsweet chilli omáčka
100 mlkurací vývar
2 PLmed
3 strúčikycesnaku
1 PLolivový olej
1 PLtalianske korenie
mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
Bôčik najskôr umyjeme a dôkladne osušíme papierovou utierkou. Potom nožom vykrojíme kosti a narežeme kožu na šikmo z oboch strán.
Mäso posypeme soľou, korením, štipkou kajenského korenia a dôkladne votrieme do narezanej kože. Bôčik potom kožou nadol opekáme asi 7 minút na rozpálenom oleji do zlatista.
Medzitým v miske zmiešame balzamikový ocot, chilli omáčku, kurací vývar, med, nasekaný cesnak, olivový olej, talianske korenie a čierne korenie.
V tejto marináde obalíme bôčik a vrátime ho späť do panvice. Zvyšnou marinádou dôkladne polejeme mäso.
Bôčik na panvici zakryjeme alobalom a pomaly pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 30 minút.
Potom mäso prelejeme šťavou a opäť dopekáme pri 110 °C ešte 5 hodín. Mäkký bôčik nakrájame na plátky a podávame napríklad s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre