Portugalská zelená polievka Caldo verde

Portugalská zelená polievka Caldo verde

Portugalská zelená polievka Caldo verde je už na prvý pohľad intenzívne zelená, za čo vďačí čerstvým kelovým listom. Je pripravená z niekoľkých základných surovín a tie sú hlavným nositeľom jej obľúbenej a charakteristickej chute. Vyskúšajte, je jednoduchá na prípravu a jej chuť a vôňa vás okamžite dovolenkovo naladia. Tradične sa pripravuje z kelu, ktorého druh sa nazýva couve galega, ale použiť môžete akýkoľvek listový druh.

Ingrediencie

  • 200 gpikantná klobása

  • 4 PLolivový olej

  • 1 ksväčšia cibuľa nakrájaná najemno

  • soľ

  • 3 strúčikycesnaku

  • 6 ksstredne veľké olúpané zemiaky

  • 750 mlkurací vývar

  • 750 mlvoda

  • 500 gkučeravý kel

  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Klobásu nakrájame na 5 mm kolieska. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nakrájanú klobásu. Dierovanou naberačkou ju vyberieme na tanier a uchovávame v teple.

  2. Do výpeku pridáme najemno nakrájanú cibuľu so štipkou soli a necháme ju na miernom ohni zosklovatieť. Pridáme nožom rozdrvený cesnak a 1 minútu restujeme. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame, zalejeme kuracím vývarom a vodou a privedieme k varu.

  3. Akonáhle začne polievka vrieť, stiahneme plameň a necháme variť na miernom ohni do zmäknutia, asi 15 až 20 minút. Kel nakrájame a z listov odstránime hrubé stonky. Každý list zrolujeme do rúrky a nožom nakrájame na tenké rezance.

  4. Uvarené zemiaky spolu s vývarom rozmixujeme dohladka a pridáme k nim nakrájaný kel. Pokiaľ by bola polievka príliš hustá, rozriedime ju vodou. Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme do zmäknutia, asi 10 minút. Na záver dochutíme soľou a korením. Podávame s opečenou klobáskou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Mäsité jedlá
Portugalsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.