Portugalská zelená polievka Caldo verde
Portugalská zelená polievka Caldo verde je už na prvý pohľad intenzívne zelená, za čo vďačí čerstvým kelovým listom. Je pripravená z niekoľkých základných surovín a tie sú hlavným nositeľom jej obľúbenej a charakteristickej chute. Vyskúšajte, je jednoduchá na prípravu a jej chuť a vôňa vás okamžite dovolenkovo naladia. Tradične sa pripravuje z kelu, ktorého druh sa nazýva couve galega, ale použiť môžete akýkoľvek listový druh.
Ingrediencie
200 gpikantná klobása
4 PLolivový olej
1 ksväčšia cibuľa nakrájaná najemno
soľ
3 strúčikycesnaku
6 ksstredne veľké olúpané zemiaky
750 mlkurací vývar
750 mlvoda
500 gkučeravý kel
mleté čierne korenie
Postup
Klobásu nakrájame na 5 mm kolieska. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nakrájanú klobásu. Dierovanou naberačkou ju vyberieme na tanier a uchovávame v teple.
Do výpeku pridáme najemno nakrájanú cibuľu so štipkou soli a necháme ju na miernom ohni zosklovatieť. Pridáme nožom rozdrvený cesnak a 1 minútu restujeme. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame, zalejeme kuracím vývarom a vodou a privedieme k varu.
Akonáhle začne polievka vrieť, stiahneme plameň a necháme variť na miernom ohni do zmäknutia, asi 15 až 20 minút. Kel nakrájame a z listov odstránime hrubé stonky. Každý list zrolujeme do rúrky a nožom nakrájame na tenké rezance.
Uvarené zemiaky spolu s vývarom rozmixujeme dohladka a pridáme k nim nakrájaný kel. Pokiaľ by bola polievka príliš hustá, rozriedime ju vodou. Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme do zmäknutia, asi 10 minút. Na záver dochutíme soľou a korením. Podávame s opečenou klobáskou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre