Prílohové recepty: Slaninové knedličky a zemiakové šišky

Prílohové recepty: Slaninové knedličky a zemiakové šišky

Zemiaky alebo ryža sú obľúbená príloha k hlavným jedlám, ale niekedy sú predsa len trochu nudné. Ak túžite po zmene, vyskúšajte slaninové knedličky alebo zemiakové šišky. Obe sú jedinečné, nie sú častou používané a hodia sa k viacerým jedlám.

Na slaninové knedličky

  • 250 ganglická slanina vcelku

  • 1 PLbravčová masť

  • 4 ksstaršia žemľa

  • 400 ghrubá múka

  • 2 ksvajcia

  • soľ

  • 1 hrsťčerstvá petržlenová vňať

Na zemiakové šišky

  • 1000 gzemiaky

  • soľ

  • 300 ghrubá múka

  • 50 gdetská krupica

  • 2 ksvajcia

  • 1 PLbravčová masť

Postup

  1. Slaninu nakrájame na kocky a v hlbšej panvici ju vypečieme, potom stiahneme z ohňa. K slanine pridáme na kocky nakrájané žemle, premiešame a tuk necháme nasiaknuť do žemlí. Z hrubej múky, vajec, soli a 250 ml vody vymiešame cesto. Vmiešame do neho žemle so slaninou, pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a necháme 15 minút odležať.

  2. Z cesta tvarujeme malé guľaté knedličky s priemerom 7 cm a varíme ich v osolenej vode 10 až 12 minút.

  3. Zemiaky olúpeme a uvaríme ich v osolenej vode do mäkka. Zlejeme ich a priamo v hrnci premiešame s múkou a krupicou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľu stáť, potom pridáme vajcia, osolíme a rozmiešame na hladké cesto.

  4. Pomocou navlhčených dlaní tvarujeme zemiakové šišky, ktoré varíme v osolenej vo vriacej vode asi 5 až 7 minút. Hotové pred podávaním opečieme na masti. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Prílohy
Hlavné jedlá
Mäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.