Prílohové recepty: Slaninové knedličky a zemiakové šišky
Zemiaky alebo ryža sú obľúbená príloha k hlavným jedlám, ale niekedy sú predsa len trochu nudné. Ak túžite po zmene, vyskúšajte slaninové knedličky alebo zemiakové šišky. Obe sú jedinečné, nie sú častou používané a hodia sa k viacerým jedlám.
Na slaninové knedličky
250 ganglická slanina vcelku
1 PLbravčová masť
4 ksstaršia žemľa
400 ghrubá múka
2 ksvajcia
soľ
1 hrsťčerstvá petržlenová vňať
Na zemiakové šišky
1000 gzemiaky
soľ
300 ghrubá múka
50 gdetská krupica
2 ksvajcia
1 PLbravčová masť
Postup
Slaninu nakrájame na kocky a v hlbšej panvici ju vypečieme, potom stiahneme z ohňa. K slanine pridáme na kocky nakrájané žemle, premiešame a tuk necháme nasiaknuť do žemlí. Z hrubej múky, vajec, soli a 250 ml vody vymiešame cesto. Vmiešame do neho žemle so slaninou, pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a necháme 15 minút odležať.
Z cesta tvarujeme malé guľaté knedličky s priemerom 7 cm a varíme ich v osolenej vode 10 až 12 minút.
Zemiaky olúpeme a uvaríme ich v osolenej vode do mäkka. Zlejeme ich a priamo v hrnci premiešame s múkou a krupicou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľu stáť, potom pridáme vajcia, osolíme a rozmiešame na hladké cesto.
Pomocou navlhčených dlaní tvarujeme zemiakové šišky, ktoré varíme v osolenej vo vriacej vode asi 5 až 7 minút. Hotové pred podávaním opečieme na masti. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre