Šafránové rizoto s kačacími prsiami

Šafránové rizoto s kačacími prsiami

Šafránové rizoto s kačacími prsiami sa stane vyhláseným jedlom, ku ktorému sa budete radi vracať. Ideálne na špeciálne a slávnostné príležitosti, ale koniec koncov, také si môžete vytvoriť kedykoľvek. Bude to dokonalý (nielen valentínsky) obed alebo večera, na ktorý budete dlho spomínať.

Na kačacie prsia

  • 2 kskačacie prsia bez kosti (cca po 150 g)

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 2 kshviezdička badián

  • 1 kspomarančová kôra z 1 bio pomaranča

  • 1 kscitrónová kôra z 1 bio citróna

  • 500 mlslnečnicový olej + na osmaženie ryže

Na šafránové rizoto

  • 1 ksšalotka

  • 200 gkrátkozrnná ryža (arborio)

  • 1 štipkašafrán

  • 50 mlsuché biele víno

  • 700 mlzeleninový vývar

  • mleté čierne korenie

  • 1 PLmaslo

  • 40 gparmezán

Na balzamikovú redukciu

  • 150 mlhydinový vývar

  • 50 mlbalzamikový ocot

  • 1 PLmed

  • 1 PLmaslo

  • hráškové výhonky na ozdobenie

Postup

  1. Kačacie prsia očistíme, umyjeme a osušíme. Dôkladne ich osolíme a okoreníme. Mäso vložíme do pekáča, pridáme badián, pomarančovú a citrónovú kôru a zalejeme olejom (mäso by malo byť celé ponorené). Pečieme v rúre predhriatej na 80 °C asi 120 minút.

  2. Na panvici na rozohriatom oleji osmažíme najemno nakrájanú šalotku dosklovita. Prisypeme ryžu a chvíľu ju opekáme za stáleho miešania. Potom pridáme šafrán, krátko orestujeme a zalejeme vínom. Varíme, pokým sa víno nevsiakne do ryže a neodparí. Prilejeme naberačku horúceho vývaru a za stáleho miešania pomaly varíme, kým sa tekutina opäť nevstrebe do ryže. Postup opakujeme, pokým nebude ryža takmer mäkká. Rizoto ochutíme soľou a korením a odstavíme. Do rizota nakoniec vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán.

  3. Hydinový vývar, bazamikový ocot a med privedieme k varu a zredukujeme na tretinu. Potom odstavíme a zjemníme maslom. Rizoto rozdelíme na taniere, pridáme na plátky nakrájané kačacie prsia, pokvapkáme balzamikovou redukciou a ozdobíme hráškovými výhonkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Večera
Mäsité jedlá
Valentín

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.