Šafránové rizoto s kačacími prsiami
Šafránové rizoto s kačacími prsiami sa stane vyhláseným jedlom, ku ktorému sa budete radi vracať. Ideálne na špeciálne a slávnostné príležitosti, ale koniec koncov, také si môžete vytvoriť kedykoľvek. Bude to dokonalý (nielen valentínsky) obed alebo večera, na ktorý budete dlho spomínať.
Na kačacie prsia
2 kskačacie prsia bez kosti (cca po 150 g)
soľ
mleté čierne korenie
2 kshviezdička badián
1 kspomarančová kôra z 1 bio pomaranča
1 kscitrónová kôra z 1 bio citróna
500 mlslnečnicový olej + na osmaženie ryže
Na šafránové rizoto
1 ksšalotka
200 gkrátkozrnná ryža (arborio)
1 štipkašafrán
50 mlsuché biele víno
700 mlzeleninový vývar
mleté čierne korenie
1 PLmaslo
40 gparmezán
Na balzamikovú redukciu
150 mlhydinový vývar
50 mlbalzamikový ocot
1 PLmed
1 PLmaslo
hráškové výhonky na ozdobenie
Postup
Kačacie prsia očistíme, umyjeme a osušíme. Dôkladne ich osolíme a okoreníme. Mäso vložíme do pekáča, pridáme badián, pomarančovú a citrónovú kôru a zalejeme olejom (mäso by malo byť celé ponorené). Pečieme v rúre predhriatej na 80 °C asi 120 minút.
Na panvici na rozohriatom oleji osmažíme najemno nakrájanú šalotku dosklovita. Prisypeme ryžu a chvíľu ju opekáme za stáleho miešania. Potom pridáme šafrán, krátko orestujeme a zalejeme vínom. Varíme, pokým sa víno nevsiakne do ryže a neodparí. Prilejeme naberačku horúceho vývaru a za stáleho miešania pomaly varíme, kým sa tekutina opäť nevstrebe do ryže. Postup opakujeme, pokým nebude ryža takmer mäkká. Rizoto ochutíme soľou a korením a odstavíme. Do rizota nakoniec vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán.
Hydinový vývar, bazamikový ocot a med privedieme k varu a zredukujeme na tretinu. Potom odstavíme a zjemníme maslom. Rizoto rozdelíme na taniere, pridáme na plátky nakrájané kačacie prsia, pokvapkáme balzamikovou redukciou a ozdobíme hráškovými výhonkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre