Šišky s hruškovým lekvárom
Sladká odmena poteší každého bez rozdielu veku a aj šišky s hruškovým lekvárom určite zachutia deťom aj dospelým. Tieto šišky sa však pripravujú pečením a nie tradičným smažením. A ak si dáte námahu a pripravíte si k nim domáci hruškový lekvár, určite si pochutíte ešte viac.
Na cesto
40 gdroždie
250 mlmlieko
1 ČLkrupicový cukor
500 ghladká múka
1 štipkasoľ
1 ksvajce
100 gmaslo
Na hruškový lekvár
4 kshruška
1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna
100 gkrupicový cukor
Postup
Hrušky olúpeme a vykrojíme jaderníky. Nakrájame ich na drobné kúsky a dáme do hrnca. Pridáme citrónovú šťavu, cukor a 50 ml vody. Privedieme k varu a potom pozvoľna dusíme do zhustnutia. Po uvarení necháme vychladnúť.
Droždie rozdrobíme do polovice vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme vzísť kvások. Pridáme preosiatu múku, osolíme, pridáme vykysnutý kvások, vajce a zvyšné vlažné mlieko. Krátko prepracujeme a vlejeme roztopené vlažné maslo. Vypracujeme spolu vláčne cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Potom ho prepracujeme a necháme znovu kysnúť asi 30 minút.
Po nakysnutí rozvaľkáme na plát hrubý 2 centimetre a vykrojíme kolieska s priemerom 6 centimetrov. Rozložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a necháme znovu 20 minút kysnúť. Po nakysnutí v strede kolieska urobíme jamku a pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení teplé šišky potrieme rozpusteným maslom, lekvárom a pridáme lyžicu kyslej smotany. Nakoniec posypeme škoricou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre