Studená uhorková polievka s jogurtom a bylinkami

Studená uhorková polievka s jogurtom a bylinkami

Z obyčajnej uhorky sa dá vytvoriť množstvo rôznych jedál. Teraz, v horúcom letnom počasí, istotne oceníte recept na studenú uhorkovú polievku s jogurtom s bylinkami. Osvieži, zasýti a aj schladí – ideálna kombinácia.

Ingrediencie

  • 1/2 zväzokčerstvý kôpor

  • 1 zväzokčerstvá pažítka

  • 1/2 zväzok(asi 15 vetvičiek) čerstvá petržlenová vňať

  • 2 ksstredne veľká šalátová uhorka

  • 1 ksstredne veľký citrón

  • 1 strúčikcesnaku

  • 500 gsmotanový biely grécky jogurt

  • 50 mlolivový olej + k servírovaniu

  • 2 PLsezamová tahini pasta

  • 1/2 ČLsoľ

  • 1/4 ČLmleté biele korenie

  • 1 PLryžový ocot alebo jablčný ocot

Postup

  1. Do mixéra vložíme natrhané čerstvé kôprové lístky, približne 2 lyžice, 4 lyžice nasekanej čerstvej pažítky a natrhané a nasekané lístky z 10 čerstvých vetvičiek petržlenovej vňate.

  2. Z uhoriek odrežeme konce. Prekrojíme ich naprieč a potom každý kúsok pozdĺžne. Malou lyžičkou vydlabeme vodnatý stred so semienkami a vyhodíme ho. Polovicu jednej uhorky nakrájame na drobné kocky a dáme ich zakryté v miske do chladničky. Neskôr poslúžia na ozdobenie. Zvyšné uhorky nakrájame a pridáme do mixéra.

  3. Do mixéra s olúpaným cesnakom dáme 2 lyžice citrónovej šťavy, pridáme grécky jogurt, olivový olej, tahini, soľ a biele korenie. Mixujeme, pokým zmes nie je hladká a krémová. Trvá to 45 sekúnd až 1 minútu. Nádobu mixéra vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie cez noc vychladiť.

  4. Pred podávaním polievky natrháme a nasekané kôpor, petržlenovú vňať a pažítku. Do polievky vmiešame ocot. Nalejeme ju do misiek a ozdobíme olivovým olejom, odloženou uhorkou a bylinkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Zdravé recepty
Bezmäsité jedlá
leto

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.