Studená uhorková polievka s jogurtom a bylinkami
Z obyčajnej uhorky sa dá vytvoriť množstvo rôznych jedál. Teraz, v horúcom letnom počasí, istotne oceníte recept na studenú uhorkovú polievku s jogurtom s bylinkami. Osvieži, zasýti a aj schladí – ideálna kombinácia.
Ingrediencie
1/2 zväzokčerstvý kôpor
1 zväzokčerstvá pažítka
1/2 zväzok(asi 15 vetvičiek) čerstvá petržlenová vňať
2 ksstredne veľká šalátová uhorka
1 ksstredne veľký citrón
1 strúčikcesnaku
500 gsmotanový biely grécky jogurt
50 mlolivový olej + k servírovaniu
2 PLsezamová tahini pasta
1/2 ČLsoľ
1/4 ČLmleté biele korenie
1 PLryžový ocot alebo jablčný ocot
Postup
Do mixéra vložíme natrhané čerstvé kôprové lístky, približne 2 lyžice, 4 lyžice nasekanej čerstvej pažítky a natrhané a nasekané lístky z 10 čerstvých vetvičiek petržlenovej vňate.
Z uhoriek odrežeme konce. Prekrojíme ich naprieč a potom každý kúsok pozdĺžne. Malou lyžičkou vydlabeme vodnatý stred so semienkami a vyhodíme ho. Polovicu jednej uhorky nakrájame na drobné kocky a dáme ich zakryté v miske do chladničky. Neskôr poslúžia na ozdobenie. Zvyšné uhorky nakrájame a pridáme do mixéra.
Do mixéra s olúpaným cesnakom dáme 2 lyžice citrónovej šťavy, pridáme grécky jogurt, olivový olej, tahini, soľ a biele korenie. Mixujeme, pokým zmes nie je hladká a krémová. Trvá to 45 sekúnd až 1 minútu. Nádobu mixéra vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie cez noc vychladiť.
Pred podávaním polievky natrháme a nasekané kôpor, petržlenovú vňať a pažítku. Do polievky vmiešame ocot. Nalejeme ju do misiek a ozdobíme olivovým olejom, odloženou uhorkou a bylinkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre