Sviatočná hubová polievka
S nami vám vianočná polievková inšpirácia nikdy nedôjde. Sviatočná hubová polievka je jednoduchá a tak sýta, že pokojne po nej môžete servírovať aj ľahší obed. Smotanová a krémová konzistencia chutí a vonia po lesných hubách, ktoré bývajú o niečo aromatickejšie, ako iné druhy. Tento recept oceníte aj v priebehu roka, ale na sviatky je vynikajúca, pretože okrem skvelej chuti, ponúka aj estetický vzhľad.
Ingrediencie
500 gčerstvé lesné huby
1 kscibuľa
70 gmaslo
soľ podľa chuti
celá rasca podľa chuti
500 gzemiaky
40 ghladká múka
200 ml12 % smotana na varenie
Postup
Čerstvé huby očistíme, umyjeme, dôkladne osušíme a nakrájame na plátky či menšie kúsky. Cibuľu nakrájame najemno a začneme ju opekať na 20 g masla. Po chvíľke pridáme k cibuli aj huby, posypeme ich rascou, prikryjeme a za občasného miešania necháme podusiť domäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme 1 litrom vody, privedieme k varu a varíme domäkka.
Na zvyšku masla za stáleho miešania speníme hladkú múku, na 2 minúty odstavíme a potom zalejeme 200 ml studenej vody. Hotovou zásmažkou zahustíme vývar a varíme za občasného miešania asi 20 minút.
Hotovú polievku potom odstavíme, za stáleho miešania do nej opatrne vlejeme smotanu izbovej teploty, podľa chuti osolíme a ihneď podávame. Pri podávaní môžeme ozdobiť napríklad čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre