Sviatočná hubová polievka

Sviatočná hubová polievka

S nami vám vianočná polievková inšpirácia nikdy nedôjde. Sviatočná hubová polievka je jednoduchá a tak sýta, že pokojne po nej môžete servírovať aj ľahší obed. Smotanová a krémová konzistencia chutí a vonia po lesných hubách, ktoré bývajú o niečo aromatickejšie, ako iné druhy. Tento recept oceníte aj v priebehu roka, ale na sviatky je vynikajúca, pretože okrem skvelej chuti, ponúka aj estetický vzhľad.

Ingrediencie

  • 500 gčerstvé lesné huby

  • 1 kscibuľa

  • 70 gmaslo

  • soľ podľa chuti

  • celá rasca podľa chuti

  • 500 gzemiaky

  • 40 ghladká múka

  • 200 ml12 % smotana na varenie

Postup

  1. Čerstvé huby očistíme, umyjeme, dôkladne osušíme a nakrájame na plátky či menšie kúsky. Cibuľu nakrájame najemno a začneme ju opekať na 20 g masla. Po chvíľke pridáme k cibuli aj huby, posypeme ich rascou, prikryjeme a za občasného miešania necháme podusiť domäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme 1 litrom vody, privedieme k varu a varíme domäkka.

  2. Na zvyšku masla za stáleho miešania speníme hladkú múku, na 2 minúty odstavíme a potom zalejeme 200 ml studenej vody. Hotovou zásmažkou zahustíme vývar a varíme za občasného miešania asi 20 minút.

  3. Hotovú polievku potom odstavíme, za stáleho miešania do nej opatrne vlejeme smotanu izbovej teploty, podľa chuti osolíme a ihneď podávame. Pri podávaní môžeme ozdobiť napríklad čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Bezmäsité jedlá
Slovensko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.