Vajcia florentine
Vajcia florentine vám môžu pripomínať slávne vajce benedikt. Aj v ich prípade sa hovorí o rôznych verziách vzniku a je dosť možné, že ide o vegetariánsku odpoveď práve na vajcia benedikt. Základom je stratené vajíčko, špenát a holandská krémová omáčka. Môžete podávať na žemli alebo originálne na anglickom muffine.
Na vajcia florentine
1 PLvínny ocot
4 ksčerstvé vajcia
2 ksraňajková žemľa
100 gmaslo
2 strúčikycesnaku
200 g(listy) čerstvý špenát
soľ
Na holandskú omáčku
150 gmaslo
3 ksžĺtky
80 mlbiele víno
1 ČLdijonska horčica
soľ
čerstvá pažítka na posypanie
1 ČLcitrónová šťava
Na dokončenie
čerstvo mleté čierne korenie
čerstvá pažítka
Postup
Najskôr si pripravíme stratené vajíčka. V hrnci privedieme k miernemu varu vodu a pridáme ocot. Do pohára si rozbijeme vajce a vo vriacej vode vytvoríme vareškou vír, do ktorého vajce pridáme. Varíme 3 minúty na miernom ohni. Potom vyberieme a dáme do studenej vody. Takto postupujeme s každým vajcom.
Pečivo prekrojíme, potrieme maslom na rezných plochách a opečieme dochrumkava. Na panvici potom rozpustíme maslo, na ktorom krátko speníme plátky cesnaku a pridáme špenát. Osolíme, necháme ho zmäknúť a odpariť vodu, ktorú špenát pustí.
Na omáčku si rozpustíme maslo. Vezmeme si misku, ktorú postavíme nad vodný kúpeľ. V nej rozmiešame žĺtky s vínom, dijonskou horčicou a štipkou soli. Šľaháme, pokým nezblednú a zmes nie je napenená. Voda pod miskou nesmie byť príliš horúca, aby sa žĺtky nezrazili. Postupne vmiešame rozpustené maslo a šľaháme až dosiahneme konzistenciu podobnú majonéze. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a prípadne štipkou soli.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre