Vajcia florentine

Vajcia florentine

Vajcia florentine vám môžu pripomínať slávne vajce benedikt. Aj v ich prípade sa hovorí o rôznych verziách vzniku a je dosť možné, že ide o vegetariánsku odpoveď práve na vajcia benedikt. Základom je stratené vajíčko, špenát a holandská krémová omáčka. Môžete podávať na žemli alebo originálne na anglickom muffine.

Na vajcia florentine

  • 1 PLvínny ocot

  • 4 ksčerstvé vajcia

  • 2 ksraňajková žemľa

  • 100 gmaslo

  • 2 strúčikycesnaku

  • 200 g(listy) čerstvý špenát

  • soľ

Na holandskú omáčku

  • 150 gmaslo

  • 3 ksžĺtky

  • 80 mlbiele víno

  • 1 ČLdijonska horčica

  • soľ

  • čerstvá pažítka na posypanie

  • 1 ČLcitrónová šťava

Na dokončenie

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • čerstvá pažítka

Postup

  1. Najskôr si pripravíme stratené vajíčka. V hrnci privedieme k miernemu varu vodu a pridáme ocot. Do pohára si rozbijeme vajce a vo vriacej vode vytvoríme vareškou vír, do ktorého vajce pridáme. Varíme 3 minúty na miernom ohni. Potom vyberieme a dáme do studenej vody. Takto postupujeme s každým vajcom.

  2. Pečivo prekrojíme, potrieme maslom na rezných plochách a opečieme dochrumkava. Na panvici potom rozpustíme maslo, na ktorom krátko speníme plátky cesnaku a pridáme špenát. Osolíme, necháme ho zmäknúť a odpariť vodu, ktorú špenát pustí.

  3. Na omáčku si rozpustíme maslo. Vezmeme si misku, ktorú postavíme nad vodný kúpeľ. V nej rozmiešame žĺtky s vínom, dijonskou horčicou a štipkou soli. Šľaháme, pokým nezblednú a zmes nie je napenená. Voda pod miskou nesmie byť príliš horúca, aby sa žĺtky nezrazili. Postupne vmiešame rozpustené maslo a šľaháme až dosiahneme konzistenciu podobnú majonéze. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a prípadne štipkou soli.

Ohodnoťte recept
Raňajky
Večera
Bezmäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.