Zapekané kaleráby plnené bryndzou
Už žiadne nudné využitie kalerábov. Môžete si z nich uvariť super polievku, ale môžete si z nich dopriať aj niečo špeciálnejšie. Zapekané kaleráby plnené bryndzou a poliate omáčkou vás očaria okamžite po ochutnaní.
Ingrediencie
4 kskaleráb
soľ
30 gpíniové oriešky
2 ksšalotka
2 strúčikycesnaku
50 gmaslo
250 gbaby špenát
drvené čierne korenie
mletý muškátový oriešok
150 gbryndza
250 gkyslá smotana
(niekoľko vetvičiek) čerstvá petržlenová vňať
Postup
Kaleráby olúpeme a vložíme do hrnca s osolenou vodou. Necháme ich variť, pokým nezmäknú. Potom ich z hrnca vyberieme a vydlabeme tak, aby z nich vznikli misky.
Píniové oriešky nasucho opražíme na panvici. Z vývaru z kalerábov si odmeriame asi 300 ml a privedieme ho znova k varu. Vsypeme do neho vydlabané stredy a ešte asi 10 minút povaríme. Potom necháme vo vývare vychladnúť.
Šalotky s cesnakom olúpeme a nasekáme nadrobno. Speníme ich na rozpustenom masle na panvici. Pridáme umyté listy špenátu. Miešame, pokým nezmäknú a potom osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Zmes odstavíme z platne.
Bryndzu rozmiešame s polovicou kyslej smotany. Pridáme špenát, oriešky a všetko podľa potreby dochutíme.
Kalerábové misky naplníme syrovo-špenátovou zmesou a postavíme ich do zapekacej misy. Uvarené stredy kalerábov s vývarom rozmixujeme. Vmiešame zvyšnú kyslú smotanu a nasekanú petržlenovú vňať. Omáčku dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Kaleráby v zapekacej mise podlejeme pripravenou omáčkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút, pokým náplň v kaleráboch zvrchu nezíska zlatistú farbu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre