Zapekané kaleráby plnené bryndzou

Zapekané kaleráby plnené bryndzou

Už žiadne nudné využitie kalerábov. Môžete si z nich uvariť super polievku, ale môžete si z nich dopriať aj niečo špeciálnejšie. Zapekané kaleráby plnené bryndzou a poliate omáčkou vás očaria okamžite po ochutnaní.

Ingrediencie

  • 4 kskaleráb

  • soľ

  • 30 gpíniové oriešky

  • 2 ksšalotka

  • 2 strúčikycesnaku

  • 50 gmaslo

  • 250 gbaby špenát

  • drvené čierne korenie

  • mletý muškátový oriešok

  • 150 gbryndza

  • 250 gkyslá smotana

  • (niekoľko vetvičiek) čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Kaleráby olúpeme a vložíme do hrnca s osolenou vodou. Necháme ich variť, pokým nezmäknú. Potom ich z hrnca vyberieme a vydlabeme tak, aby z nich vznikli misky.

  2. Píniové oriešky nasucho opražíme na panvici. Z vývaru z kalerábov si odmeriame asi 300 ml a privedieme ho znova k varu. Vsypeme do neho vydlabané stredy a ešte asi 10 minút povaríme. Potom necháme vo vývare vychladnúť.

  3. Šalotky s cesnakom olúpeme a nasekáme nadrobno. Speníme ich na rozpustenom masle na panvici. Pridáme umyté listy špenátu. Miešame, pokým nezmäknú a potom osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Zmes odstavíme z platne.

  4. Bryndzu rozmiešame s polovicou kyslej smotany. Pridáme špenát, oriešky a všetko podľa potreby dochutíme.

  5. Kalerábové misky naplníme syrovo-špenátovou zmesou a postavíme ich do zapekacej misy. Uvarené stredy kalerábov s vývarom rozmixujeme. Vmiešame zvyšnú kyslú smotanu a nasekanú petržlenovú vňať. Omáčku dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

  6. Kaleráby v zapekacej mise podlejeme pripravenou omáčkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút, pokým náplň v kaleráboch zvrchu nezíska zlatistú farbu. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Večera
Bezmäsité jedlá
Bezlepkové jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.