Zemiakové placky s lekvárom
Tak tieto zemiakové placky asi nebudú to prvé, čo vám príde na myseľ, keď ich niekto spomenie. Sú smažené na oleji, ale ich zemiakové cesto je odlišné od toho na tradičné placky. Konečná úprava je sladká, so slivkovým lekvárom, tvarohom a ovocím si tak doprajete niečo originálne, aj keď absolútne rešpektujúce tradičné suroviny používané v našej kuchyni.
Ingrediencie
500 gškrobovejšie zemiaky
1 ksvajce
1 štipkasoľ
200 gdetská krupica alebo hrubá múka
múka na posypanie pracovnej plochy
rastlinný olej na smaženie
300 gslivkový lekvár
250 gmäkký tvaroh vo vaničke
150 gjahody
čerstvý tymián (vetvičky) na ozdobenie
Postup
Zemiaky umyjeme a povaríme aj so šupkou do mäkka. Zlejeme a necháme vychladnúť. Potom ich olúpeme a nastrúhame na jemno na pracovnú dosku.
Uprostred dosky rozklepneme vajce, posypeme soľou a krupicou alebo múkou (pridávame podľa hustoty cesta, nemalo by sa lepiť a ani drobiť). Vypracujeme cesto, ktoré necháme 5 minút odležať.
Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme z cesta tenký plát, hrubý asi 5 mm a vykrojíme z neho kolieska.
Na panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom pripravené placky z oboch strán do zlatista.
Lekvár rozmiešame v 100 ml vlažnej vody. Placky podávame spolu s lekvárom, pridáme rozmiešaný tvaroh, ozdobíme jahodami a tymiánom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre