Zemiakové šišky s perníkovou strúhankou

Zemiakové šišky s perníkovou strúhankou

Okrúhle smažené šišky pozná asi každý. Zemiakové šišky s perníkovou strúhankou sú trochu iné a prekvapia vás chuťou, ale aj predĺženým tvarom podobným šiškám, ktoré rastú na smreku. Pripravte si ich podľa nášho receptu, výborne chutia nielen cez fašiangy.

Ingrediencie

  • 1 kgzemiaky varný typ C

  • 1 PLzemiakový škrob

  • 250 ghrubá múka (aj na podsypanie cesta)

  • 2 ksvajcia

  • 1 ČLsoľ

  • 2 PLmaslo

  • sušené marhule

Na dokončenie

  • 1 PLmaslo

  • marhuľový džem

  • strúhaný perník

  • hrudkovitý tvaroh

  • práškový cukor

Postup

  1. Do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu. V druhom hrnci uvaríme zemiaky aj so šupkou do polomäkka. Po vychladnutí ich ošúpeme a najemno nastrúhame do veľkej misy. Pridáme škrob, múku, vajce, soľ a pomocou varechy alebo rukou vypracujeme mäkkšie, ale kompaktné cesto.

  2. Na pomúčenej doske z cesta vyváľame valček s priemerom 2 cm. Z neho nakrájame 6-8 cm dlhé valčeky v tvare šišiek, ktoré podľa potreby upravíme rukou do požadovaného tvaru. Ihneď vkladáme do osolenej vriacej vody. Varíme cca 6 minút. Hotové šišky vyberáme z vody dierovanou naberačkou a ukladáme ich na plech s prehriatym maslom, v ktorom ich obalíme.

  3. Pred podávaním šišky sprudka dozlatista opečieme na lyžici masla. Podávame ešte horúce s marhuľovým džemom a posypané sušenými marhuľami, nastrúhaným perníkom a tvarohom. Na záver pocukríme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Chuťovky
Dezerty

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.