Zemiakové šišky s perníkovou strúhankou
Okrúhle smažené šišky pozná asi každý. Zemiakové šišky s perníkovou strúhankou sú trochu iné a prekvapia vás chuťou, ale aj predĺženým tvarom podobným šiškám, ktoré rastú na smreku. Pripravte si ich podľa nášho receptu, výborne chutia nielen cez fašiangy.
Ingrediencie
1 kgzemiaky varný typ C
1 PLzemiakový škrob
250 ghrubá múka (aj na podsypanie cesta)
2 ksvajcia
1 ČLsoľ
2 PLmaslo
sušené marhule
Na dokončenie
1 PLmaslo
marhuľový džem
strúhaný perník
hrudkovitý tvaroh
práškový cukor
Postup
Do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu. V druhom hrnci uvaríme zemiaky aj so šupkou do polomäkka. Po vychladnutí ich ošúpeme a najemno nastrúhame do veľkej misy. Pridáme škrob, múku, vajce, soľ a pomocou varechy alebo rukou vypracujeme mäkkšie, ale kompaktné cesto.
Na pomúčenej doske z cesta vyváľame valček s priemerom 2 cm. Z neho nakrájame 6-8 cm dlhé valčeky v tvare šišiek, ktoré podľa potreby upravíme rukou do požadovaného tvaru. Ihneď vkladáme do osolenej vriacej vody. Varíme cca 6 minút. Hotové šišky vyberáme z vody dierovanou naberačkou a ukladáme ich na plech s prehriatym maslom, v ktorom ich obalíme.
Pred podávaním šišky sprudka dozlatista opečieme na lyžici masla. Podávame ešte horúce s marhuľovým džemom a posypané sušenými marhuľami, nastrúhaným perníkom a tvarohom. Na záver pocukríme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre