Zdroj: Dreamstime
Zlatisté Veľkonočné pečivo
Raňajky, či rýchla večera. Táto Veľkonočná dobrota u vás nesmie chýbať! Aby dobre chutil, musí správne vykysnúť a mať krásnu zlatistú farbu.
Ingrediencie
1 kgpolohrubá múka výberová
soľ
1 PLkryštálový cukor (najlepšie podľa chuti)
2 ksžĺtko - do cesta
1 balíčekhrozienka
1 ksdroždie (čerstvé)
4 dlmlieko (zohriate, prilievame podľa hustoty cesta)
1/2smetol
sušené mlieko (nemusí byť)
2bielky - vyšľahaný sneh
Postup
Múku si preosejeme, pridáme soľ, sušené mlieko a hrozienka.
Vo vlažnom mlieku si rozdrobíme droždie.
Do stredu múky urobíme jamku a vlejeme do nej mlieko, pridáme aj trošku cukru.
Všetko spolu vymiešame najlepšie rukou – správne by to malo trvať celú hodinu, ale minimálne pol hodiny.
Vymiesené cesto poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj kratšie.
Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké pláty a ideme na to.
Pletenie
Bochníky šúľame na rovnako dlhé valčeky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme. Vždy sa treba pozrieť, ktorý prameň je v poradí.
Môžeme postupovať podľa jednoduchého vzorca: – preložíme 4. prameň vrchom cez 2. – preložíme 1. cez 3. – preložíme 2. cez 3. – opakujeme: aktuálny 4. cez 2., 1. cez 3., 2. cez 3. a tak až do konca, kým nemáme zapletený celý koláč.
Medzitým si vyhrejeme rúru na 220 až 250 °C.
Koláč preložíme do vymastenej formy a necháme ešte podkysnúť.
Následne potrieme vajíčkom, aby sa pekne leskla.
Koláč pečieme približne 45 minút, závisí od rúry (niekedy aj dlhšie, niekedy zase kratšie).
V polovici pečenia ho môžeme prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla.
Koláč vyberieme z rúry, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre