Zavariť môžeme tradičné aj menej tradičné suroviny 📷 Ilustračné foto: Freepik/wirestock
Jesenné zaváranie a jeho variácie. Príprava džemov a kompótov do zásoby nekončí ani v chladnom období
Plná komora dobrôt sa zíde nielen pri náhlom vlčom hlade, ale aj vtedy, keď si chcete už pripravené jedlo dochutiť a doplniť niečím špeciálnym. Tým špeciálnym môžu pokojne byť aj domáce zaváraniny, ako džemy či kompóty. Zaváranie je jednoduchým a overeným spôsobom, ako si uchovať úrodu ovocia a zeleniny aj na chladné, zimné dni. My sme sa zamerali na jesenné zaváranie, ktoré je plné jabĺk, hrušiek, sliviek, tekvice, šípok, ale aj brusníc. Samozrejme v nich nemôžu chýbať koreniny od výmyslu sveta a ak sa chcete inšpirovať s nami, začítajte sa do nášho zaváracieho výberu.
Jesenné zaváranie je plné výrazných chutí a vôní
Práve toto je asi najväčšia výhoda spracovania jesenných plodov. Škorica, klinček, aníz, badián, zázvor a muškátový oriešok sa vyskytujú v mnohých receptoch na sladké aj slané jedlá inšpirované sezónnymi surovinami. Perfektne sa hodia aj do džemov a kompótov, ktoré si servírujeme ako prílohu k rôznym druhom jedál.
1. Sladko-korenistý hruškový džem
Milovníci sladkých raňajok s pečivom potretým džemom si istotne ešte radšej vychutnajú vlastnoručne pripravenú ovocnú pochúťku. Hrušky patria k nášmu tradičnému ovociu a ich výraznejšej chuti pomôžeme pridaním špeciálnej koreniny. Hruškový džem s badiánom je sladký a korenistý a dokáže príjemne prekvapiť aj v koláči či šatôčkách z lístkového cesta. Badián je korenina, ktorá pochádza z Ázie a je charakteristická nepatrnou sladko-korenistou chuťou, ktorá pripomína sladké drievko. Mnohé vianočné recepty sa bez neho nezaobídu.
2. Voňavý tekvicový džem
Aké by to bolo jesenné zaváranie bez tekvice? Ak ste už vyskúšali všetky recepty na krémové tekvicové polievky a tiež ste ju už zapiekli na nekonečne veľa spôsobov, možno bude pre vás novinkou aspoň tekvicový džem s brusnicami. Tento džem má naozaj nenáročný postup prípravy a dokáže ho uvariť každý. Jemne vonia po rume a jeho súčasťou sú aj brusnicové bobuľky, ktoré mu pridávajú na jedinečnom chuťovom zážitku.
3. Tak trochu netradičný brusnicový džem
Keď už sme pri tých brusniciach, vieme, že brusnicový džem nepatrí medzi tie najčastejšie varené džemy v slovenských domácnostiach, ale je čas to zmeniť. Tieto drobné bobuľky plné antioxidantov, vitamínov a minerálov sú doslova superpotravinou, ktorá má viacero zdravotných benefitov. Ich chuť je zvýraznená citrónom, ale podobnú úlohu zastane aj pomaranč a vďaka týmto surovinám sa skvele hodí napríklad aj na vianočné koláčiky.
4. Klasický šípkový džem s citrónom
Jednou z ikonických jesenných plodín prírody sú šípky. Malé a žiarivé plody sú dokonalou ozdobou, ale tiež perfektnou kuchynskou surovinou. Čo sa vyrovná domácemu šípkovému džemu s citrónmi a klinčekmi? Ak patríte k milovníkom šípok, tento džem musíte ochutnať. Dokáže zlepšiť náladu a rozjasniť aj ten najsychravejší deň a má aj dokonalú až krémovú konzistenciu.
5. Delikátne jablkové želé
Vieme, že nie každý holduje sladkým chutiam a mysleli sme aj na tých, ktorí radšej siahnu po slaných pochúťkach. Pre nich máme tip na jablkové želé s chilli a slanými krekrami, pričom oboje je z vlastnej výroby. Je to kombinácia, ktorej to spolu ladí a slané, syrové krekry si štipku chilli priam pýtajú. Jednoducho, budete ich chcieť ochutnať, čo najskôr.
6. Jablkovo-slivková kompótová klasika
V každej dobre naplnenej komore sa skrýva aj niekoľko pohárov kompótov. Rôznych druhov a veľkostí, tak aby bolo z čoho vyberať. Napríklad jablkový kompót so slivkami vám poteší škoricovou a klinčekovou arómou, ktorú v náleve cítiť intenzívne. Už po otvorení vám udrie táto vôňa do nosa a pripomenie vám čas, ktorý ste strávili jeho prípravou. Možno bolo ešte horúce letné počasie a vy ste už mysleli na zimu a na čas, keď si kompót doprajte s dobrým obedom.
7. Voňavý kompótový mix ovocia
S ovocím a kompótmi ale ešte nekončíme. Mix tých najobľúbenejších druhov sa skrýva aj vo voňavom ovocnom kompóte. Jablká, hrušky a slivky vytvoria dokonalú jesennú pohodu. Kompót chutí a vyzerá skvele a je pripomienkou bezstarostných detských dní, kedy podobný kompót pripravovala možno aj vaša babička.