grilovačka a spoločnosť ľudí

Pri grile býva vždy skvelá nálada 📷 Ilustračné foto: Freepik/kalinovskiy

Viera Nemcová
|
17. august 2025

Grilovačka pod holým nebom nikdy neomrzí. Poznáte všetky triky pre šťavnaté mäso a dokonalé marinády?

Chuť leta začína aj končí pri grile. Letné chvíle oddychu a dobrého jedla sa stávajú najkrajšími spomienkami na spoločné okamihy strávené s tými, ktorých máme najradšej. Každý, kto si obľúbil tento spôsob prípravy jedla už dobre vie, že na grile pripraví slané aj sladké dobroty od výmyslu sveta. Každé grilovanie môže byť tak trochu iné a ak hľadáte nové recepty na to vaše najbližšie, inšpirujte sa výberom rozmanitých pokrmov, ktoré sme pre vás pripravili.

Letná grilovačka vyžaduje prípravu

Tajnou zbraňou každého grilmajstra je marináda. Dodáva mäsu nielen chuť a vôňu, ale aj zabraňuje tomu, aby bolo vysušené. Pomáha tiež spomaliť proces tepelnej úpravy a obmedzuje tvorbu škodlivých uhľovodíkov, ktoré vznikajú pri spálení a považujú sa za karcinogénne. Aby bolo grilovanie skutočne vydarené a výsledok bol šťavnatý a voňavý, vyžaduje si to dôkladnú prípravu. Tá začína už čistým grilom, pokračuje výberom kvalitných surovín a končí ich prípravou a dôslednou tepelnou úpravou.

Možno ste milovníkmi olivového oleja a neviete si bez neho predstaviť takmer žiadne jedlo. Pokiaľ ide o cestoviny alebo šaláty, je to skvelá voľba. Ak máte vo zvyku olivovým olejom potierať gril, máme pre vás zaujímavú informáciu. Namiesto tohto oleja by ste totiž mali radšej zvoliť niektoré z druhov, ktoré sú tepelne stabilné, ako napríklad kokosový olej, olej z hroznových jadierok alebo avokádový olej. Tieto neoxidujú pri vysokých teplotách a majú vysoký dymový bod. Tento bod predstavuje hodnotu teploty, pri prekročení ktorej už dochádza k prepaľovaniu tukov a vzniká riziko vytvorenia karcinogénnych látok. Na grilovanie však môžete použiť aj slnečnicový a repkový olej, bravčový tuk alebo prepustené maslo ghí.

Keď už gril úspešne rozpálite, myslite na to, že by ste jedlá nemali pripravovať na najvyššej teplote. Tepelnou úpravou pri nižšej teplote zabezpečíte, že vaše mäso bude prepečené a zabránite jeho vysychaniu až spáleniu. Zachováte v ňom chuť a vlhkosť, aj preto hotové mäso nepodávajte hneď. Nechajte ho niekoľko minút odpočívať, aby sa šťava uchovala vo vnútri a chuť bola výraznejšia.

5 tipov pre vynikajúcu marinádu

1. Marinádu tvoria 4 základné zložky – tuk, kyslá zložka (napríklad citrusy, ocot, víno, jogurt), bylinky a koreniny a dochucovadlá (napríklad horčica, med, sójová omáčka).

2. Mäso nie je dobré soliť s veľkým časovým predstihom, stratí šťavnatosť. Ideálne množstvo marinády je asi množstvo jedného hrnčeka na 1 kilogram mäsa.

3. Marinované kúsky treba držať v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Z kovových materiálov sa odporúča použitie nerezu, s iným kovom môžu reagovať kyslé zložky marinády.

4. Sladké zložky ako med, javorový sirup či cukor majú tendenciu pripaľovať sa, preto buďte opatrní s teplotou grilu.

5. Nebojte sa experimentovať a nájdite si svoju kombináciu chutí. Niekomu chutia pikantnejšie a inému zasa ovocnejšie marinády. Je to len na vás.

grilovaný syr halloumi

Do zlatista grilovaný halloumi, farebný šalát a chuť leta ukrytá v miske 📷 Ilustračné foto: MAFRA

Ktoré grilované delikatesy vždy zahviezdia?

Sladké, slané, ovocné, zeleninové, syrové aj plné mäsa – do grilovaných jedál sa hodia všetky chute a prísady, stačí len vedieť, ako ich správne skombinovať. Ponúkame vám výber chutných receptov, ktoré z každej grilovacej párty urobia malú gastro oslavu, hoci aj doma v záhrade.

🟡 Mäsové dobroty z grilu

1. Grilované kuracie prsia v limetkovej marináde

🔗 Pozrieť recept

Majú všetko pre osvieženie chutí, ale aj zvýraznenie kuracieho mäsa. Na marinádu stačí vymiešať šťavu z limetky, koriander a nasekaný cesnak v olivovom oleji. Podávajte s opečeným chlebíkom potretým pikantnou majonézou a s paradajkovým šalátom.

2. Grilované lepivé kuracie krídelká

🔗 Pozrieť recept

Na chuť tejto marinády budete dlho spomínať, ale asi aj na polepené prsty od medu, kečupu a slivkového lekváru. Najlepšie totiž chutia, keď sa jedia rukami.

3. Grilované bravčové rebierka

🔗 Pozrieť recept

Jednoduché a pritom tak chutné. K ich servírovaniu sa najlepšie hodí obyčajný, čerstvý chlieb. Ak si chcete skrátiť čas grilovania, máme pre vás tip – rebierka predvarte v osolenej vode.

🟡 Rybacie dobroty z grilu

4. Grilovaný losos s pomarančom, avokádom a chilli

🔗 Pozrieť recept

Aby ste nemali obavy, že grilovaná ryba bude suchá a mäso bude rozpadnuté, použite alobal. Ten uchová všetky tekutiny vo vnútri a losos bude jemný a mäkký.

5. Grilovaná morská ryba so špenátovými zemiakmi

🔗 Pozrieť recept

Po ochutnaní tohto jedla sa budete cítiť ako v malej prímorskej taverne. Je to nenáročný recept, pri ktorom môžete použiť ľubovoľný druh morskej ryby, napríklad makrelu, parmicu alebo morského vlka.

🟡 Syrové a zeleninové dobroty z grilu

6. Rozpečený syr halloumi so zeleninou a pestom

🔗 Pozrieť recept

Žiadna nuda nehrozí, je to pestré a chutné jedlo, ktoré priláka aj zarytých milovníkov mäsa. Chrumkavej kôrke syra sa jednoducho nedá odolať.

7. Grilovaný hermelín v lístkovom ceste

🔗 Pozrieť recept

Ďalšia syrová dobrota, ale tentokrát s mäkším syrom, ktorého vnútro je po grilovaní krásne roztečené a ukrýva prekvapivú ingredienciu. Lístkové cesto syru urobí skvelý obal a paradajkový šalát zasa šťavnatú spoločnosť.

8. Grilované zeleninové kebaby s horčicovým dipom

🔗 Pozrieť recept

Kto povedal, že kebab je iba mäsový? Táto verzia poteší všetkých vegetariánov, ktorí konečne nebudú odchádzať z grilovačky s prázdnym žalúdkom.

🟡 Ovocné dobroty z grilu a ku grilu

9. Grilované ovocné špízy s vlašskými orechmi

🔗 Pozrieť recept

Sú jednoduché a rýchle a môžete použiť také ovocie, aké máte doma alebo aké máte najradšej. Skvele chutia aj so zmrzlinou.

10. Osviežujúca citrónovo-limetková limonáda

🔗 Pozrieť recept

Tento nápoj samozrejme nie je grilovaný, ale najlepšie zaženie smäd pri horúcom grile. Vyskúšajte, podávajte ho poriadne vychladený a s dostatočným množstvom ľadu.

Zapáľte uhlíky a vychutnajte si veľké finále na tanieri

Grilovanie pod holým nebom nie je len o jedle. Je aj o atmosfére, vôni leta a spoločných chvíľach, ktoré ľudí spájajú. S trochou inšpirácie, kvalitnými surovinami, správnymi technikami a štipkou kreativity môžete aj z obyčajných receptov vyčarovať malý gurmánsky zážitok a na tanier servírovať jedlá, na ktoré sa bude spomínať ešte dlho. Nebojte sa experimentovať s chuťami, skúšať nové kombinácie a nájsť si svoj vlastný štýl. Či už budete grilovať mäso, ryby, zeleninu alebo pripravovať chutné vegetariánske špeciality, výsledok stojí za to – najmä keď sa oň podelíte s tými, na ktorých vám záleží. Stačí už len zapáliť oheň a nechať chuť rozhodnúť! Každá grilovačka tak môže byť malou oslavou leta, chutí a dobrej nálady. Tak čo, ste pripravení rozvoňať záhradu?

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.